MENIU

Descoperire ȘOCANTĂ: creierele pacienților decedați din cauza Covid, similare celor care au avut Alzheimer sau Parkinson

Cum afectează Covid-19 creierul

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford, citat de MedicalXpress, a ajuns la concluzii șocante. Creierele pacienților care mor din cauza Covid-19 sunt remarcabil de asemănătoare cu cele ale persoanelor care își pierd viața din cauza unor boli neurologice degenerative precum Alzheimer și Parkinson.

”Creierele pacienților care au murit din cauza unei forme severe de COVID-19 au prezentat markeri moleculari de inflamare profundă, chiar și în rândul acelor pacienți care nu au prezentat simptome clinice de probleme neurologice”, a explicat Tony Wyss-Coray, profesor de neurologie și boli neurologice la Universitatea Stanford din SUA, coautor al studiului.

Echipa sa a analizat mostre de țesut cerebral de la 8 persoane care au murit din cauza COVID-19 și de la 14 care și-au pierdut viața din alte cauze. Aproximativ o treime din pacienții spitalizați cu Covid-19 raportează simptome neurologice ca încețoșarea gândirii, dificultăți de concentrare, depresie sau uită ușor lucruri. Aceste probleme pot continua în cazul celor care suferă de ”Covid lung”, care raportează simptome ale bolii timp de luni de zile după ce s-au vindecat.

Deși studiul a găsit inflamații semnificative în creierele pacienților care au decedat din cauza Covid-19, țesutul lor celebral nu a prezentat urme ale Sars-Cov-2 care cauzează boala. Wyss-Coray a precizat că nu există un consens în rândul oamenilor de știință cu privire la pătrunderea virusului în creier. Cercetătorul s-a referit la câteva studii realizate la sfârșitul anului trecut, care sugerau că virusul migrează în creier după infecție.
”Am folosit aceleași instrumente pe care le-au folosit și alții,  precum și altele, mai definitive, și am căutat cu minuțiozitate prezența virusului și nu l-am putut găsi”, a subliniat acesta într-un comunicat de presă remis de Universitatea Stanford.
Studiul cercetătorilor a fost publicat pe 21 iunie în revista Nature.

”Infectarea virală pare să declanșeze răspunsuri inflamatorii în întreg corpul și poate cauza inflamații de-a lungul barierei hematoencefalice (sânge-creier) care la rândul ei poate declanșa reacții neuroinflamatorii în creier. Constatările noastre ar putea ajuta la explicarea încețoșării creierului, oboselii și a altor simptome neurologice și psihiatrice asociate cu COVID-ul de durată”, a mai explicat Wyss-Coray, potrivit hotnews.ro