MENIU

Descoperire neaşteptată despre interiorul planetei noastre. Ce s-ar putea afla în adâncul Pământului

Cercetătorii canadieni au descoperit un mineral foarte rar, care sugerează că la mare adâncime sub scoarţa terestră se află un rezervor uriaş de apă

Cercetătorii canadieni au descoperit un mineral foarte rar, care sugerează că la mare adâncime sub scoarţa terestră se află un rezervor uriaş de apă, care ar putea fi mai vast decât apa tuturor oceanelor de pe planetă.

Ideea ar putea să nu fie chiar aşa fantezistă, cred cercetătorii canadieni. Apa s-ar afla la o adâncime de 400-600 kilometri. Geologii au analizat compoziţia unui mineral, ringwoodit, care se află între straturile superioare şi cele inferioare ale mantalei terestre. Acest ringwoodit conţine 1,5% molecule de apă, descopera.ro.

Cercetătorii canadieni au descoperit un mineral foarte rar, care sugerează că la mare adâncime sub scoarţa terestră se află un rezervor uriaş de apă, care ar putea fi mai vast decât apa tuturor oceanelor de pe planetă.

Pare un scenariu inspirat de romanul lui Jules Verne, Călătorie spre centrul Pământului, unde interiorul planetei noastre ascunde un uriaş ocean. Ideea ar putea să nu fie chiar aşa fantezistă, cred cercetătorii canadieni. Apa s-ar afla la o adâncime de 400-600 kilometri.

Geologii au analizat compoziţia unui mineral, ringwoodit, care se află între straturile superioare şi cele inferioare ale mantalei terestre. Acest ringwoodit conţine 1,5% molecule de apă. "Descoperirea atestă că există zone umede în această regiune, în adâncul Pământului”, spune Graham Pearson, de la Universitatea Canada din Alberta, care a condus cercetarea.

El crede că în zona de tranziţie dintre mantaua superioară şi inferioară există mai multă apă decât în toate oceanele planetei.

Această descoperire ar putea lămuri misterul privind zona de tranziţie din mantaua terestră, despre care unii experţi cred că este uscată, iar alţii că este umedă. Dacă există apă aici, ea influenţează în mod cert activitatea plăcilor tectonice şi a vulcanilor.

Până acum, ringwooditul fusese găsit doar în meteoriţi, pentru că nimeni nu reuşise să sape aşa de adânc sub scoarţa terestră.

Bucăţica de mineral a fost găsită întâmplător, în 2008, de amatori care săpau într-un râu din Mato Grosso, Brazilia., căutând diamante. Ringwooditul se afla într-un „diamant maroniu”, care are doar 3 mm în diametru.

Citeşte mai mult pe descopera.ro.

Mai multe articole despre:
pământ cercetători JULES VERNE