MENIU

Descoperire incredibilă pe fundul Mării Negre. Oamenii de știință nu se așteptau la așa ceva

Descoperire Marea Neagra
<p>Imagini de pe fundul Mării Negre</p>
<p>Imagini de pe fundul Mării Negre</p>
<p>Imagini de pe fundul Mării Negre</p>
<p>Imagini de pe fundul Mării Negre</p>

Zeci de epave antice zac pe fundul Mării Negre, în largul coastelor bulgare, a descoperit din întâmplare o echipă de cercetători britanici.

Arheologii maritimi au descoperit în mod surprinzător cel puțin 41 de epave antice pe fundul Mării Negre, potrivit Science Alert

Descoperirea a fost făcută din întâmplare în timp ce o echipă de experți britanici realiza un studiu legat de schimbarea nivelului apei în regiune după ultima ultima eră glacială.

Arheologii au scanat fundul mării pe coastele Bulgariei, utilizând noua metodologie ROV (remotely operated vehicles) și au descoperit ceva total neașteptat.

"Epavele descoperite sunt un bonus neașteptat, este o descoperire fascinantă", a declarat Jon Adams, de la University of Southampton.

"Vasele se află într-o stare de conservare extrem de bună, date fiind condițiile lipsei de oxigen la adâncimi mai mari de 150 m în Marea Neagră", a precizat savantul.

Vasele ajunse pe fundul mării aparțineau Imperiului bizantin și a celui otoman.

Următorul pas pentru cercetători este să analizeze ce poate fi făcut cu epavele și cum poate fi extras cu atenție conținutul lor.

Mai multe articole despre:
Marea Neagră