MENIU

Descoperire impresionantă. Tezaur vechi de 400 de ani, găsit într-o pădure din Buzău

Sursa foto: Captură video

Un grup de tineri a descoperit un tezaur într-o pădure din Topliceni, județul Buzău. Peste 200 de monede otomane și poloneze din argint, vechi din secolele 16 și 17, au fost găsite de tineri cu ajutorul detectoarelor de metale. 

Grupul de pasionaţi ies mai mult în weekend la detecţie, prin pădurile din comuna buzoiană Topliceni. La una dintre recentele căutări, detectorul Ramonei a semnalat prezenţa în sol a unor obiecte metalice. 

Nu mică le-a fost mirarea detectoriştilor când au săpat şi au gasit tezaurul. Au numărat 37 de monede mari şi alte 200 mai mici, toate din argint.

„Aceasta este cea mai semnificativă descoperire de până acum şi sper că nu şi ultima. Aleg locurile de căutare după intuiţie şi în funcţie de ceea ce îmi transmite mie zona respectivă, dacă e pozitivă. Este foarte important să te afli într-o zonă în care nu este un sit arheologică dar nu pot spune că există un anumit criteriu”, a afirmat Ramona Draghici, detectorist.

Este cea mai importantă descoperire a grupului de căutători de comori, care până de curând găseau doar cutii de bere, capace și sârme. Toate monedele au ajuns la Muzeul Județean Buzău unde vor fi expuse.

Potrivit legii, orice astfel de descoperire trebuie anunțată, iar acestea pot fi recompensate cu până la 30% din valoarea bunurilor găsite. 

Mai multe articole despre:
buzau tezaur descoperire buzau