MENIU

Descoperire epocală: Ce au găsit arheologii în pereții casei lui Iuliu Maniu

O placă de calcar din anul 213, aparținând împăratului roman Caesar Marcus Aurelius Antoninus, a fost descoperita la acest sfarsit de saptamana în peretele casei lui Iuliu Maniu din localitatea salajeana Bădăcin, notează Radio România Actualități.

Șase astfel de plăci au fost inscripționate în anul 213 din care, până astăzi, au fost păstrate doar trei.

Două dintre acestea se află la Muzeul din Zalău, iar una a fost salvată în anul 1934 de către Iuliu Maniu, care a înțeles valoarea acesteia, și pentru a o feri de intemperii, a zidit-o în peretele verandei casei de la Bădăcin, unde se află și astăzi, în stare foarte bună de conservare.

Cu ocazia lucrărilor de reabilitare a casei lui Iuliu Maniu, ce s-au desfășurat în această toamnă, veranda casei a fost decopertată, placa fiind acum vizibilă din exterior, potrivit arheologilor din Zalau.

„În acea vreme nu existau muzee și era o practică a familiilor de nobili să salveze obiectele vechi de la pieire. Astfel, Iuliu Maniu a salvat placa găsită de niște țărani, încastrând-o în peretele casei de la Bădăcin, în anul 1934.

De-a lungul anilor, placa a fost acoperită cu var de cei care au avut în primire casa, dar aceasta a rămas intactă”, explică Cristian Borz, custodele casei.