MENIU

Descinderi ale procurorilor lui Kovesi în România. Reacție oficială a instituției vizate, ADR Vest

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Regiunea Vest Timişoara, vizată de o acțiune de amploare a procurorilor de la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi a precizat că nu fost vizate nici activitatea Agenției, nici a angajaților acestora. Acțiunea s-a desfășurat într-un dosar în care este vizat un grup infracţional organizat, care, din 2017, prin intermediul a peste 150 de firme, ar fi obţinut, fraudulos, finanţări europene şi naţionale de peste 5 milioane de euro.

Conform IGPR, în cadrul acestei acţiuni, au fost 160 de percheziţii domiciliare în România şi Austria, sub coordonarea Parchetului European (EPPO) din România, inclusiv la locuinţele unor funcţionari publici şi sediile unor instituţii publice. Aproximativ 30 de persoane vor fi duse la audieri.

În replică, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) din Timișoara a transmis, într-un comunicat oficial, că a fost vorba de o vizită a reprezentanților Parchetului European, cu scopul de a identifica și obține documente privind finanțarea din fonduri europene a șase societăți comerciale, care au depus proiecte la ADR Vest, pe Axa 2 Prioritatea de Investiții 2.1A-Microîntreprinderi. Dintre acestea cinci proiecte sunt în implementare, iar unul a fost respins.

Menționăm faptul că vizita reprezentanților Parchetului European nu a vizat și nu vizează activitatea Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, și nici a persoanelor angajate în cadrul ADR Vest, ci doar preluarea documentelor care au stat la baza acestor finanțări, documente care sunt doar în posesia ADR Vest. În acest sens, angajații ADR Vest au pus la dispoziția reprezentanților Parchetului European toate documentele care au fost solicitate, a transmis  ADR Vest.