MENIU

Deputat PSD, discurs halucinant despre românii din diaspora. Ce trimit ei în țară reprezintă 0,01% din PIB

Discurs controversat al unui deputat PSD despre românii din diaspora. Ionel Floroiu a afirmat că banii acestora n-ar ajuta la dezvoltarea economiei țării și că poate n-ar trebui să beneficieze de drepturile pe care le oferă statul. Ulterior, politicianul a sugerat că discuția a fost scoasă din context, pentru că el s-a referit strict la cei 700.000 de românii care s-au stabilit definitiv peste hotare.

"Îmi pare rău, dar dacă din 700 de mii se trimite la vot 20 de mii, ce reprezentare să le dăm din partea românilor? Am auzit chestiunea asta cu diaspora, că investește în România, că aduce miliarde, zeci de miliarde. Practic, ce trimite, 200-300 de euro la cei rămași prin țară, care reprezintă 0,01% din Produsul Intern Brut al României", a afimat deputatul PSD Ionel Floroiu. 

Ulterior, parlamentarul a afirmat, într-un mesaj postat pe rețele de socializare, că e vorba de "o manipulare grosolană", într-o discuție din ședința Comisiei de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului în care se discuta modificarea Legilor Electorale, fiind vorba despre circa 700.000 de cetățeni români care au părăsit definitiv țara și au declarat că au domiciliul stabil în alt stat.

"Ei locuiesc de mulți ani în străinătate și – în afara cetățeniei – nu mai au legături puternice cu țara unde s-au născut. (...) Dar să nu uităm că sunt alți peste e milioane de români care muncesc peste granițe și care au în continuare domicilul declarat în România. Iar dintre ei mulți au stat la cozi să voteze și îi respect pentru asta!".

Parlmentarul n-a lămurit însă comentariul legat de faptul că diaspora ar trimite sume infime în țară.

Potrivit datelor Eurostat de la finalul anului 2021, cei 3,6 milioane de romani care locuiesc si lucrează oficial în străinătate au trimis în țară 3,4 miliarde de euro, o sumă mar mare decât suma investițiilor străine, de 3 miliarde de euro.

Practic, romanii au trimis acasă cei mai mulți bani dintre toti cetățenii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

 

Mai multe articole despre:
deputat psd diaspora diaspora