MENIU

Deputații juriști reiau de săptămâna viitoare discuțiile privind modificarea Codului Penal

Proiectele de lege care vizează modificări la Codul Penal și Codul de Procedură Penală vor fi luate în discuție, de membrii Comisiei juridice a Camerei Deputaților, începând de săptămâna viitoare. La dezbatere ar urma să participe reprezentanți ai Ministerului Justiției, ÎCCJ, dar și ai Parchetului General. Asta au decis, marți, deputații juriști, când au dat raport de respingere pentru două astfel de proiecte, potrivit HotNews.ro.

Președintele Comisiei juridice, Bogdan Ciuca, a explicat, marți, că "la nivel politic și de comun acord cu instituțiile statului s-a temporizat acest subiect", însă, ca urmare a raportului MCV, "inclusiv instituțiile care cereau temporizarea au cerut rediscutarea acestor proiecte".

"Avem peste 30 de decizii ale Curții Constituționale privind cele două coduri. Nu faptul că s-au adunat multe proiecte ne îngrijorează, ci faptul că suntem sesizați des de profesioniști", a adăugat acesta.

Așadar, s-a decis stabilirea unui calendar prin care cel puțin unul dintre aceste proiecte de modificare a Codului penal și Codului de Procedură Penală să fie discutat.

La aceste ședințe va participa secretarul de stat în Ministerul Justiției, Gabriela Scutea, care a precizat că se ocupă special de modificările la cele două coduri.

Unul dintre proiectele, respinse marți, prevedea practic dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care au activități creative și artistice și fusese declarat neconstituțional în 2014. Acesta se referea, însă, la vechiul cod, fiind depus în 2012.

Al doilea, care modifica Codul de Procedură Penală, se referea la posibilitatea celor amendați să atace decizia la o Judecătorie pe lângă care funcționeaza Parchetul din care face parte procurorul, care a dispus aplicarea amenzii, în termen de 48 de ore de la data primirii acesteia. Proiectul fusese respins de Senat, iar Guvernul acordase aviz negativ.

Ambele au primit raport de respingere votat în unanimitate, însă trebuie respinse și în plenul Camerei Deputaților.