MENIU

DEMONSTRAŢIE DE FORŢĂ LA BAGDAD. Mesajul trimis insurgenţilor sunniţi

Mii de luptători şiiţi au participat la o paradă militară în capitala Irakului şi în Basra

Mii de luptători şiiţi au participat la o paradă militară în capitala Irakului şi în Basra. Puterea de la Bagdad a încercat astfel să îşi demonstreze puterea de luptă în faţa extremiştilor musulmani. Insurgenţii sunniţi nu s-au arătat însă impresionaţi, dovadă că au preluat un alt post de control, considerat strategic, situat la frontiera Irakului cu Siria.

Mii de luptători irakieni şiiţi, îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj, au mărşăluit pe străzile din Bagdad şi Basra, pentru a demonstra că nu se tem de insurgenţii sunniţi, care încearcă să preia controlul unei mari părţi din Irak.

La paradă au fost prezentate lansatoare de grenade, rachete cu rază lungă de acţiune, inclusive impresionantele Muqtada, cu o lungime de trei metri, numite astfel după liderul religios şiit Muqtada Sadr. Toată desfăşurarea de forţe a fost un mesaj la adresa insurgenţilor sunniţi.

Între timp, islamiştii sunniţi au cucerit un post de control de la graniţa dintre Irak şi Siria şi au desfiinţat o linie de demarcaţie trasă de puterile coloniale în 1932. Postul de frontieră Al-Qaim este unul dintre cele trei puncte oficiale de trecere a frontierei între Irak în Siria. Luptele dintre cele două triburi religioase determină sute de mii de persoane să se refugieze din calea lor.

Tuz Khurmato, noua destinaţie pentru kurzii din Irak, este la 170 de kilometri nord de Bagdad şi este situat pe un teritoriu revendicat de regiunea autonomă Kurdistan, dar şi de guvernul federal irakian.

Mai multe articole despre:
Iran Irak luptători şiiţi