MENIU

Decizii cruciale în CSAT privind invazia Rusiei în Ucraina. Klaus Iohannis: „Agresorul riscă să destabilizeze climatul de securitate GLOBAL”

Președintele României - Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a făcut declarații, marți, după ședința CSAT convocată pentru decizii privind invazia Rusiei în Ucraina. Președintele a spus că va crește capacitatea de apărare a României.

„Suntem indignați de atacul brutal al Rusiei și nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență. E un conflict fără sens, deplângem pierderile de vieți umane. Indiferent de deznodământ, există un învingător: poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertatea. UE demonstrează din nou că e o mare familie, că împreună suntem mai puternici. Apratenența României la UE și NATO, dublată de parteneriatul srategic cu SUA reprezintă cel mai mare câștig din ultimii 30 de ani.

România a fost și e implicată în toate deciziile aliate și sprijină Ucraina și cetățenii săi care caută refugiu. Le mulțumesc tuturor românilor care ajută autoritățile. Am decis azi în CSAT următoarele măsuri: Intensificăm la nivel bilateral și aliat demersurile pentru consolidarea posturii defensive pe flancul estic NATO prin forțe aliate.

În contextul general, este necesară susținerea pe diverse dimeniuni a Republicii Moldova, confruntată cu un val de refugiați. Am decis o serie de măsuri de sprijin. Am decis azi înființarea unei Facilități logistice, un hub care să permită colectarea donațiilor internaționale către Ucraina.

Prezenta criză arată că din punct de vedere strategic sunt necesrae noi acțiuni ale României pe două dimensiuni. Primul – e nevoie de creșterea capacității de apărare a României. Se impune creșterea procentului din PIB pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5% din PIB”, a spus Klaus Iohannis în discursul său.

Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, la Palatul Cotroceni, marți. Pe ordinea de zi au fost evoluțiile privind situația de securitate euroatlantică în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei și măsurile pentru gestionarea unui eventual flux masiv de refugiați.

Mai multe articole despre:
klaus iohannis csat ucraina