MENIU

DECIZIE SURPRINZĂTOARE! Parchetul General cere instanței achitarea lui Tăriceanu în dosarul de abuz în serviciu

Călin Popescu Tariceanu Foto: Profimedia Images

Un procuror de la Parchetul General a solicitat astăzi judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie achitarea fostului preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu pentru infracțiunile de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale, la aproape un an de la trimiterea în judecată. 

În acest dosar, Tăriceanu a fost acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta avea o decizie definitivă în instanţă prin care fusese declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa funcţia.

La termenul de marţi al procesului, procurorul de şedinţă a susținut că textele de lege în baza cărora Tăriceanu a fost trimis în judecată "generează confuzie".

Reprezentantul Parchetului General a cerut şi achitarea celuilalt inculpat din dosar, fostul senator Cristian Marciu

Avocatul lui Tăriceanu, fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, a spus că apreciază "rigoarea" procurorului de şedinţă, susţinând că nu există nicio dispoziţie legală care să fi fost încălcată de fostul preşedinte al Senatului.

Tariceanu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General în decembrie 2020, fiind acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta avea o decizie definitivă în instanţă prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică.

Tăriceanu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și complicitate la infracțiunea de uzurpare de calități oficiale, iar Cristian Marciu, pentru uzurpare de calități oficiale. Fostul președinte al Senatului a fost acuzat că l-a ajutat pe Marciu să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exercițiul autorității de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate.

Instanţa a rămas în pronunţare în acest caz pentru 7 decembrie.

Mai multe articole despre:
apel tribunal proces parchet politic