MENIU

Decizie de IMPORTANTĂ a președintelui Franței, după scandalul Pegasus: Și-a schimbat telefonul și numărul de telefon

Emmanuel Macron, președintele Franței / Foto: Profimedia

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a schimbat nu doar telefonul, ci şi numărul de telefon în contextul scandalului iscat de programul de spionaj Pegasus. Anunțul a fost făcut în această seară de un responsabil de la Palatul Elysee, într-una din primele acţiuni concrete anunţate de autorităţile franceze în legătură cu acest răsunător dosar.

Responsabilul citat a declarat că nu există nicio confirmare că telefonul lui Macron ar fi fost într-adevăr piratat, precizând că decizia luată "este doar o măsură de securitate suplimentară".

La două zile după dezvăluirile consorţiului media Forbidden Stories, potrivit căruia o agenţie de informaţii marocană a pus sub urmărire în 2019 telefonul lui Macron, împreună cu cele ale altor câţiva membri ai guvernului francez, cu ajutorul programului spyware, postul de televiziune France Info a comunicat că unul din numerele de telefon mobil al şefului statului a fost schimbat.

Purtătorul de cuvânt al executivului francez, Gabriel Attal, susține că "se fac verificări", iar "un anumit număr de protocoale de securitate au fost reajustate, în special în privinţa preşedintelui Republicii", potrivit EFE.

"Agenţia naţională pentru securitatea cibernetică (ANSI) a început să ofere suport tehnic persoanelor care ar fi putut face obiectul atacurilor pentru a verifica dacă acestea s-au întâmplat cu adevărat. Verificările vor continua", a afirmat Attal într-un comunicat, emis la câteva ore după reuniunea Consiliului de Apărare din cursul dimineţii.

Palatul Elysee specificase anterior că Emmanuel Macron se foloseşte de mai multe telefoane mobile şi schimbă periodic terminalele, relatează Agerpres.