MENIU

Decizie CRUCIALĂ a Ministerului Educației privind simulările pentru Evaluare Națională și BAC 2021 în localitățile carantinate

Imagine de arhivă

Anunț de ultim moment al Ministerului Educației. Simulările de Evaluare Națională și Bacalaureat 2021 pot fi reprogramate, în școlile din localitățile aflate în carantină, însă nu mai târziu de 15 mai. În astfel de cazuri, subiectele vor fi elaborate de inspectoratele școlare, și nu de MEC. Calendarul simulărilor în localitățile care NU se află în carantină rămâne însă neschimbat, subiectele fiind concepute de minister. În acest caz, prima zi de testare este, în continuare, luni, 22 martie, când elevii vor susține proba de Limba și literatura română de la Bacalaureat.

Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu:

"Având în vedere recentele evoluții epidemiologice, pentru a asigura pregătirea nediscriminatorie în vederea susținerii examenelor naționale (determinante pentru viitorul tinerilor), Ministerul Educației completează Ordinul 3449/2021 privind organizarea simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2020-2021.

Astfel, elevii înmatriculati în unitățile de învățământ din localitățile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a depășit nivelul de 6/1.000 de locuitori vor putea susține simulări ale examenelor naționale, cu prezență fizică, după încetarea măsurilor de carantinare, conform unui calendar aprobat de inspectoratele școlare, dar nu mai târziu de 15 mai 2021. În această situație, subiectele vor fi elaborate la nivelul inspectoratelor școlare.

De asemenea, pentru asigurarea protecției sanitare, unitățile de învățământ vor putea decide, în funcție de infrastructură, ca, în zilele în care se organizează simulări ale examenelor naționale, activitatea celorlalte clase să se desfășoare online, indiferent de scenariul de organizare și desfășurare a cursurilor valabil în zilele respective.

Ordinul de Ministru se va publica în cursul zilei de azi în Monitorul Oficial".

CALENDARUL SIMULĂRILOR

Simularea examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a XIII-a
  • 22 martie 2021: Limba şi literatura română - proba E.a)
  • 23 martie 2021: proba obligatorie a profilului - proba E.c)
  • 24 martie 2021: proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d)
  • 25 martie 2021: Limba şi literatura maternă - proba E.b)
 
Simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a
  • 29 martie 2021: Limba şi literatura română
  • 30 martie 2021: Matematică
  • 31 martie 2021: Limba şi literatura maternă (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă)