MENIU

Decizia privind înscrierea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, amânată pentru marți

Rosia Montană, la un pas de Patrimoniul Unesco

Decizia privind înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO ar putea fi anunțată marți, după ce, luni, Comitetul Patrimoniului Cultural n-a mai avut timp să ajungă și la cel privind exploatarea auriferă din România. Luni, Comitetu a decis luni înscrierea în Patrimoniul UNESCO a unor situri din țări precum Islanda, Georgia, Turcia și Belgia.  

Discuţiile privind includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial, care urmau să aibă loc duminică, la Fuzhou, China, unde este reunit Comitetul UNESCO, au fost reprogramate pentru luni, dar din cauza prelungirii discuțiilor pentru fievare caz în parte, decizia privind obiectivul din România ar putea fi luată marți. 

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat săptămâna trecută că dosarul Roşia Montană poate fi aprobat în proporţie de 99%. 

Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, a explicat situația. "Dacă mă întrebați părerea mea, sunt peste 90% șanse că Roșia Montană să fie inculsă în patrimoniul UNESCO. Asta ar însemă că viitorul va fi la dispoziția statului român (...). Decizia nu implică pierdere procesului cu Gabriel Resources. În prezent, compania nu poate cere în același timp și continuarea exploatării și despăgubiri. Au ales deja varianta despăgubirilor", a afirmat Cioroianu, duminică, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS. 

Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor a trimis o evaluare prin care recomandă introducerea Roșiei Montane, în patrimoniu, ca peisaj cultural, precum și ca peisaj în pericol. Deși "Comoara din Apuseni", așa cum este supranumită Roșia Montană, a fost propusă pentru a intra pe lista bunurilor culturale și naturale din lume, au existat și nemulțumiri. 

Guvernul român a susținut în repetate rânduri că trebuie găsit un echilibru între păstrarea patrimoniului și implicațiile economice. De altfel, specialiștii spun că România ar putea plăti despăgubiri de miliarde de dolari către compania canadiană Gabriel Resources, urmare a blocării investiției ce ar fi trebuit să fie cea mai mare exploatare a aurului din Europa.

"Noi, ca Minister al Culturii, nu putem pleda decât pentru patrimoniu, pentru ceea ce înseamnă binele patrimoniului. Nu putem avea altă poziţie decât cea prin care pledăm pentru continuarea procedurii, pentru că UNESCO nu va veni cu bani, nu va veni nici cu alte legi de protecţie asupra acelui obiectiv. Dar înseamnă o zonă de consultanţă şi de expertiză care ajută în ceea ce înseamnă salvarea patrimoniului de acolo. (...) Ce ministru al Culturii aş fi dacă aş pleda altfel?”, a declarat, în urmăc u o săptămână, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.