MENIU

Decesul unei femei imunizate cu schema completă a vaccinului Pfizer, INVESTIGAT în Nou Zeelandă. Ce IPOTEZĂ este luată în calcul

Vaccin anti-Covid19

Decesul unei femei imunizate cu serul de la Pfizer, schema completă 1+2, este investigat de autoritățiiile neozeelandeze. Acesta este primul caz de acest fel din Noua Zeelandă care intervine după administrarea vaccinului Pfizer, având drept consecinţă cel mai probabil inflamarea miocardului, sau miocardită, un efect secundar neobişnuit al acestui vaccin.

"Cazul a fost deferit medicului legist. Cauza decesului nu a fost determinată. Comisia Independentă pentru Supravegherea Securităţii Vaccinurilor împotriva COVID-19 (CV-IBSM) consideră că miocardita a fost provocată probabil de vaccinare", se arată într-un comunicat al Ministerului de Sănătate neozeelandez, potrivit Agerpres.

Femeia, a cărei vârstă nu a fost specificată, suferea din cate se pare şi de alte probleme medicale, care ar fi putut avea influenţă asupra decesului său. În acest context, autoritățile cu atribuții în domeniu a reiterat că beneficiile vaccinării cu serul de la Pfizer reprezintă un risc mai mic pentru sănătate decât îmbolnăvirea cu COVID-19 şi problemele de sănătate asociate, inclusiv miocardita.

Reamintim că în luna iulie a acestui an, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat "o posibilă legătură" între vaccinurile anti-COVID-19 bazate pe ARNm, de la Pfizer/BioNTech şi Moderna, şi mai multe cazuri rare de miocardită şi pericardită dezvoltate după vaccinare, astfel încât vor fi incluse ca efecte secundare în prospect.

Miocardita reprezintă o inflamaţie a muşchiului inimii, iar pericardita o inflamaţie a membranei din jurul inimii. Simptomele acestora pot varia, însă includ în mod frecvent dificultăţi de respiraţie, palpitaţii şi dureri în piept.

Noua Zeelandă a administrat vaccinul de la Pfizer în schemă completă unui număr de 1,2 milioane de adulţi dintre cei peste 5 milioane de locuitori ai ţării, mai arată sursa citată.