MENIU

Marea Britanie, în doliu. Imnul ''God save the King'', cântat în catedrala Sf. Paul din Londra. Joe Biden a anunțat că va participa la funeralii - LIVE TEXT

Regele Charles al III-lea și Regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Regatului Unit, a murit joi, la reședința sa de vară de la Balmoral, Scoția, la vârsta de 96 de ani, după ce a domnit timp de aproximativ 70 de ani. Fostul Prinț de Wales, Charles, i-a succedat automat la tron, începându-și domnia sub titulatura de Charles al III-lea. El va fi proclamat oficial rege sâmbătă, cu o zi întârziere decât era așteptat și cum era protocolul, pe motiv că nu a fost timp suficient pentru organizarea ceremoniei în timpul zilei de astăzi. Acesta a ajuns în urmă cu scurt timp la Londra, unde a dat mâna cu mulțimea adunată pentru a-i aduce un ultim omagiu suveranei. El este însoțit de  Camilla, Ducesa de Cornwall.

UPDATE 23:20 - Noul rege al Marii Britanii, Charles, a descris moartea mamei sale drept momentul de care îi era „groază”, în timpul audienței avute vineri cu prim-ministrul britanic Liz Truss.
UPDATE 22:10 - Imnul britanic în versiunea "God save the King" a fost cântat pentru prima dată în ultimii 70 de ani în cadrul unui eveniment oficial la finalul unui serviciu religios dedicat reginei Elisabeta a II-a şi desfăşurat în catedrala Sf. Paul din Londra, informează AFP.

Această versiune, intonată în prezenţa prim-ministrului britanic Liz Truss, înlocuieşte "God save the Queen", imnul utilizat de la ascensiunea pe tron a defunctei suverane, în 1952.
 
 
UPDATE 20:00 - Prințul William va prelua titlul de Duce de Cornwall. Anunțul a fost făcut într-un comunicat difuzat, vineri, de Ducatul de Cornwall și, ulterior, a fost făcut chiar de Regele Charles, în primul discurs adresat britanicilor.

De altfel, și contul oficial de Twitter al cuplului format din Prințul William și Kate Middleton a fost actualizat cu noua titulatură - Ducele și Ducesa de Cornwall și Cambridge.

UPDATE 19:58 - Regele Charles al III-lea s-a adresat naţiunii, vineri seară, în primul discurs după ce a fost numit suveran, în urma decesului Reginei Elisabeta a II-a. 
 
"Vă vorbesc astăzi cu profunde sentimente de tristețe. De-a lungul vieții sale, Majestatea Sa Regina - iubita mea mamă - a fost o sursă de inspirație și un exemplu pentru mine și pentru toată familia mea, iar noi îi datorăm cea mai sinceră datorie pe care o poate avea o familie față de mama sa. Regina Elisabeta a avut o viață bine trăită; o promisiune cu destinul respectat, iar moartea ei este plânsă de mulți. Această promisiune de a servi pe viață o reînnoiesc astăzi", a afirmat noul rege al Marii Britanii. 
 
UPDATE 18:40 - Premierul britanic Liz Truss și membrii cabinetului său vor avea, sâmbătă, 10 septembrie, o audiență cu Regele Charles al III-lea, după ce acesta va fi proclamat oficial.

Conform presei britanice, audiența regelui Charles cu membrii guvernului britanic va avea loc sâmbătă după-amiază, în jurul orei locale 14.30.

UPDATE 18:00 - Regele Charles a avut prima audiență în persoană cu premierul britanic Liz Truss, la Palatul Buckingham. Coloana prim-ministrului Truss a fost filmată părăsind palatul regal, după prima întâlnire săptămânală a premierului britanic cu noul monarh.
UPDATE 17:34 - Regina Elisabeta a fost o femeie cu umor. Dovadă stau poveștile gărzilor de corp, care spun prin ce peripeții a trecut regina de-a lungul vieții sale. Unul dintre momentele amuzante a fost întâlnirea majestății sale cu doi americani, care nu au recunoscut-o. Un alt moment are legătură cu vizita lui Nicolae Ceaușescu în Regatul Unit. 
 
UPDATE 17:25 - Regina Elisabeta va fi înmormântată săptămâna viitoare, mai exact duminică, 18 septembrie. Sicriul reginei va fi adus din Scoția și dus pentru început la Palatul Buckingham, unde mii de oameni au venit să-și ia adio. "London Bridge is down" - este codul secret prin care s-a anunțat moartea unuia dintre cei mai iubiți monarhi din istorie, moartea Reginei Elisabeta a II-a.
 
UPDATE 17:00 - Stindardul Regal a fost înălțat deasupra Palatului Buckingham, pentru prima dată în cursul domniei noului rege.
UPDATE 16:30 - Regele Charles al III-lea va fi proclamat, oficial, rege al Marii Britanii, sâmbătă, la ora 10:00, ora Londrei, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Aderare, a anunțat Palatul Buckingham.
 
UPDATE 16:15  - Regele Charles al III-lea a ajuns la Palatul Buckingham, împreună cu Camilla, regina consoartă.

Înainte să intre în Palatul Buckingham, Regele Charles a coborât să dea mâna cu câțiva dintre miile de oameni adunați acolo, care doreau să-și exprime condoleanțele pentru moartea mamei sale. El a dat mâna cu oamenii, a vorbit cu ei și a zâmbit aproape tot timpul. Apoi, alături de Camilla, regina consoartă, s-a uitat la florile și obiectele lăsate de oameni în memoria Reginei Elisabeta a II-a. Oamenii l-au aplaudat și au fredonat „God save the King!”.

Regele Charles al III-lea și Camilla, regina consoartă, au petrecut noaptea la Balmoral și se vor întoarce vineri la Londra. Noul suveran va avea o întrevedere cu premierul Liz Truss și se va adresa seara națiunii (ora 20:00 în România) .

UPDATE 16:00 - Publicul a izbucnit în aplauze spontane la finalul unui salut militar de 96 de salve pentru regină, la Edinburgh. Orașul a căzut într-o tăcere aproape completă în timp ce trei tunuri au tras 96 de salve, câte unul pentru fiecare an din viața reginei, din turnulețele faimoaselor clădiri din Edinburgh. Pocnetul puternic al împușcăturilor a părut să reverbereze de la Castle Rock peste Royal Mile din oraș, unde securitatea a fost întărită înainte de sosirea sicriului reginei la Palatul Holyroodhouse de la Balmoral în acest weekend, transmite The Guardian. 

UPDATE 15:30Casa Albă a spus că președintele Joe Biden va participa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, transmite NBC News. Regina va fi înmormântată după 10 zile de doliu, timp în care publicul îi poate aduce un omagiu. Liderii din întreaga lume sunt așteptați să participe la funeraliile de stat.

UPDATE 15:00 - Charles este prezentat deja ca rege pe site-ul Casei Regale a Marii Britanii, care a fost actualizat după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

UPDATE 14:04 - Marea Britanie intră într-un adevărat proces de rebranding regal din aceste zile. Una din cele mai importante schimbări după moartea Reginei Elisabeta a II-a, în afara banilor, va fi cea a Imnului național. Care sunt cele mai probabile modificări după instalarea noului Rege Charles al III-lea.

UPDATE 13:58 - Este doliu și la Viscri, în județul Brașov, după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Pe poarta casei pe care Charles o deține în localitate a fost pusă o panglică de doliu și un mesaj.