MENIU

Deținut de la Jilava, mort în celulă

Închisorile din România vor fi verificate de o comisie a Organizaţiei Naţiunilor Unite

Un deţinut închis la Penitenciarul Jilava a murit, vineri, la spital. Bărbatului de 69 de ani i s-a făcut rău în spatele gratiilor, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru el. În ultimele săptămâni, alţi doi condamnaţi şi-au pierdut viaţa la Penitenciarul Rahova, în condiţii suspecte

"Personalul medical de la Penitenciarul Jilava a intervenit pentru acordarea primului ajutor în cazul unui deţinut care a acuzat o stare de rau. Concomitent a fost solicitat sprijinul unui echipaj de ambulanță, la fata locului s-au prezentat doua echipaje", a spus  CARMEN UŢOIU, ofiţer de presă ANP.

Doctorii au continuat resuscitarea deţinutului şi pe drum spre spital. După zeci de minute de eforturi, medicii nu au mai avut de ales şi au declarat decesul. Bărbatul a fost consultat ultima dată în urmă cu o săptămână.

"E vorba de un detinut in varsta, de o suprapopulare, temperaturi infernale in celule, faptul ca langa penitenciarul Jilava sunt 2 gropi de gunoi si aerul e de nerespirabil, chiar asa putin cat intra printre gratii. Cred ca si acest evenim tragic trebuie sa ne responsabilizeze, sa gasim de urgenta solutii. In fiecare zi mor oameni. Acești oameni nu au fost condamnați la pedeapsa cu moartea", a declarat MARIA VASII, avocat.

Reprezentanţii penitenciarului trebuie să anunţe acum procurorii. Aceştia vor stabili exact din ce cauză a murit deţinutul.

Fiica unui alt bărbat închis în aceeaşi celulă a declarat, pentru Realitatea TV, că deşi tatăl său spune că se simte rău de mai multe zile, nu îi este acordată atenţie. Abia vineri a fost dus la un spital.

"Tatăl meu se simte rău de 3-4 zile. Are hemoglobina 4. El la penitenciar solicită îngrijire însă nimeni nu îi oferă, nu se uită la el. A solicitat azi să meargă la un spital. Într-adevar l-au dus la Spitalul Colţea doar că acolo nu s-a uitat nimeni la el", a spus MIHAELA TUDOR, fiica unui deţinut.

Realitatea TV a solicitat puncte de vedere legată de situaţia acestuia atât de la ANP, cât şi de la Spitalul Colţea, de la care aşteaptă răspunsurile.

În urmă cu doar câteva săptămâni, la Penitenciarul Rahova, în doar câteva zile, alţi doi bărbaţi au murit în condiţii suspecte. Şi în aceste cazuri, anchetele sunt în curs.

Numărul celor care mor în închisoare nu e deloc mic. Anul trecut, din cei 29 de mii de deţinuţi, 113 au murit. Iar acum doi ani, 122 de persoane şi-au găsit sfârşitul în spatele gratiilor. 

Mai multe articole despre:
Jilava celulă