MENIU

De ce valul 3 al pandemiei Covid se dovedește MAI DUR, contrar așteptărilor. Tinerii, mai afectați

Tinerii, mult mai afectați de valul 3 Covid / Foto: Inquam Photos

România trece deja prin al treilea val al pandemiei de COVID-19, la peste un an de când virusul a început să se răspândească în întreaga lume. Fiecare val a avut particularitățile lui, însă se pare că cel de-al treilea lovește cel mai puternic, asta tocmai fiindcă sistemul de sănătate era deja suprasolicitat după cel de-al doilea val.

Radu Tincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, din Bucuresti, a explicat, pentru Ziare.com, prin ce iese in evidenta al treilea val si de ce este atat de problematic. Noile tulpini au determinat o raspandire accelerate a virusului, ceea ce se traduce prin mai multi pacienti care dezvolta forme grave, sau care au nevoie de spitalizare. Toate acestea pun presiune pe intreg sistemul de sanatate, care cedeaza deja pe alocuri.

"Sunt mai multe persoane bolnave si mai multe persoane care necesita spitalizare, dar asta pentru ca exista o transmisibilitate accelerata din cauza variantelor virale noi. Din cauza ratei de transmitere care a crescut si viteza de propagare e mai mare si atunci este diferit (n.r. - valul trei) pentru ca spitalele erau aproape pline. Valul trei a inceput cu peste 1.000 de pacienti in terapie intensiva, era clar ca intr-un timp foarte scurt se va ajunge la capacitatea initiala de 1.400 de locuri dedicata pacientilor cu COVID-19 si ca se va depasi acest prag cu foarte mare usurinta", explica Radu Tincu.

Daca, inainte, persoanele vulnerabile, varstnice, sau cu comorbiditati erau cele care dezvoltau adesea forme grave, lucrurile s-au schimbat intre timp. Tinerii au inceput sa fie din ce in ce mai afectati, fiind inregistrate chiar si decese in aceasta categorie de varsta.

"Avand foarte multa mobilitate in aceasta perioada, persoanele tinere au fost cele care au fost diagnosticate preponderent cu COVID-19. Cu cat ai mai multe persoane tinere diagnosticate, un procent din ele, ce-i drept mic, vor face si forme medii sau forme care necesita spitalizare. Deci cred ca acest val al treilea este cumva diferit de celelalte din 2020 prin faptul ca avem o varianta virala mult mai transmisibila si pentru ca avem persoane tinere afectate cu precadere", explica Radu Tincu.