MENIU

De ce turismul a devenit un pericol. Specialiștii avertizează ce efecte poate avea asupra Pământului

Există mai multe cauze care contribuie la încălzirea globală, dar cercetătorii au descoperit una la care probabil nu te așteptai. Se pare că turismul este mult mai periculos pentru planetă decât crezi tu. Un studiu realizat de Arunima Malik, de la University of Sydney, și colegii săi, arată că turismul este responsabil pentru emisiile de gaze de seră în 160 de țări.

Turismul a căpătat o amploare atât de mare încât a devenit responsabil pentru 8% din emisiile de gaze de seră la nivel global. Acest lucru s-ar putea traduce printr-o creștere a poluării de patru ori față de estimările inițiale. 

Potrivit calculelor efectuate de aceștia, industria turismului emite aproximativ 4,5 gigatone de dioxid de carbon în fiecare an.

Turismul contribuie la încălzirea globală a planetei

„Estimările precedente vorbeau de unu, cel mult doi Gt de emisii. Cele de acum vorbesc nu doar despre emisii directe, ci și despre cele indirecte. Acestea includ emisiile cauzate de producția mâncărurilor pentru turiști, mentenanța hotelurilor dar și producția suvenirurilor. Doar în 2013 acestea au adăugat una-două gigatone de emisii", au declarat autorii studiului.

În acest sens, cercetătorii avertizează că până în anul 2015 amprenta de carbon a turismului va ajunge la 6,5 Gt, ceea ce înseamnă extrem de mult dacă ne gândim că în 2009 aceasta era undeva la 3,9 Gt.

Cea mai mare sursă a acestor emisii din industria turismului este, în mod surprinzător, SUA. Însă nici celelalte state, precum China, India și Brazilia nu se lasă mai prejos, deoarece cetățenii acestora călătoresc foarte des în tot felul de locuri exotice.

„Chinezii au cheltuit cei mai mulți bani în 2017, pentru turism. Aceștia au scos din buzunare 258 de miliarde de dolari, pe care i-au lăsat la destinațiile pe care le-au vizitat. În comparație, americanii au cheltuit doar 153 de miliarde de dolari", a declarat Arunima Malik, de la University of Sydney.

Sursa

Mai multe articole despre:
turism cercetare planetă