MENIU

De ce trebuie să se teamă PUTIN - AVEREA oligarhilor ruși, în picaj! Câte miliarde au pierdut în criza din Ucraina

Vladimir Putin Foto: Profi Media

Averile miliardarilor ruşi au scăzut deja cu 32 de miliarde de dolari în 2022 și se așteaptă să continuă să se reducă după sancțiunile economice anunțate de Marea Britanie, SUA și la nivelul Uniunii Europene, pe fondul escaladării conflictului Rusia-Ucraina.

Cu cât a scăzut averea oligarhilor ruși după noile sancțiuni anunțate de Occident
Sebastian Jucan • HotNews.ro
196

Pieţele financiare au înregistrat noi scăderi în ultimele zile după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat marți armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa cu o zi în urmă.

Cei 23 de miliardari ai Rusiei au în prezent o avere de 343 de miliarde de dolari americani, o scădere față de anul 2021, când erau 375 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunțat marţi o „primă tranșă” de sancţiuni, care își fac efectul imediat și vizează elitele Rusiei ca și vânzarea de obligaţiuni suverane ruseşti pe piețele occidentale. Biden a mai avertizat și că numărul militarilor americani din țările baltice va fi suplimentat.

SUA au anunţat ieri prima tranşă de sancţiuni privind împrumuturi de finanţare a datoriei suverane pe pieţele occidentale şi de asemenea vizând membri ai elitei politice şi financiare ruse şi familiile lor. Marea Britanie a adăugat pe lista de sancţiuni, împotriva celor 5 bănci private conectate cu oligarhi apropiaţi de regimul de la Kremlin, și trei miliardari ruşi aflaţi pe lista primilor 500 de bogaţi ai lumii, scrie Bloomberg, potrivit Agerpres. Iar Germania a suspendat procesul de autorizare a gazoductului Nord Stream 2.

CARE sunt cei mai bogați RUȘI în acest moment

Gennady Timchenko este în fruntea listei miliardarilor ruşi ale căror averi au scăzut, în condiţiile în care aproape o treime din averea sa a dispărut în acest an, potrivit Bloomberg Billionaires Index, o listă a celor mai bogaţi 500 de oameni de pe planetă.

În vârstă de 69 de ani, Timchenko, fiul unui ofiţer sovietic care a devenit prieten cu Vladimir Putin în anii 1990, el este fondatorul grupului Volga și are acum o avere de aproximativ 16 miliarde de dolari. O mare parte din această avere provine de pe urma unei participaţii la producătorul rus de gaze naturale Novatek.

Un alt acţionar important de la Novatek, Leonid Mikhelson, a suferit şi el o diminuare a averii cu 6,2 miliarde de dolari în acest an, în timp ce averea preşedintelui grupului petrolier Lukoil, Vagit Alekperov, a scăzut cu aproximativ 3,5 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă, în condiţiile în care acţiunile Lukoil au scăzut cu aproape 17%.

Pe lista de sancțiuni anunțate de Marea Britanie sunt și trei miliardari ruși, de pe lista primilor 500 de bogaţi ai lumii, scrie Bloomberg. În afară de Timchenko, este și Boris Rotenberg, 65 de ani, şi nepotul său Igor, 48 de ani. Tată lui Igor, Arkady Rotenberg, este unul dintre foştii parteneri de antrenament la judo ai lui Putin. În 2014 atât Arkady Rotenberg cât şi Boris Rotenberg şi Gennady Timchenko au fost vizaţi de sancţiunile americane impuse după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia.