MENIU

De ce trebuie să închidem telefonul în avion? Care este adevăratul motiv

Toată lumea ştie că înainte ca un avion să decoleze însoţitorii de zbor le cer pasagerilor să îşi oprească dispozitivele mobile sau să le treacă în Airplane Mode.

Multă lume crede că acest lucru este necesar deoarece aparatele electronice pot interfera cu instrumentele de la bordul aeronavelor şi provoca accidente. Acest lucru este extrem de puţin probabil şi a fost demonstrat de nenumărate experimente, scrie Go4it.

Între 2003 şi 2009 (6 ani) piloţii americani au raportat doar 75 de interferenţe, iar în 29 de cazuri au fost suspectate telefoane mobile, potrivit International Air Transport Association. Totuşi, în niciunul din aceste cazuri acestea nu au cauzat probleme serioase.

Mai mult, o treime dintre pasagerii din SUA au declarat că în 2012 şi-au lăsat cel puţin o dată un dispozitiv mobil pornit la bordul avionului în timpul zborului. Dacă aceasta era o problemă am fi văzut multe accidente aviatice provocate de interferenţe, dar acest lucru nu s-a întâmplat. 

Acest mit a fost demontat şi în emisiunea Myth Busters de pe Discovery, în 2012.

Adevăratul motiv pentru care se cere oprirea dispozitivelor mobile în avioane este unul mult mai simplu. Atunci când comunică cu turnul de control şi sunt pornite în jurul lor dispozitive care funcţionează în diferite frecvenţe radio, piloţii pot auzi uneori în fundal un zgomot de fond supărător, similar cu acela care apare atunci când un microfon este pus aproape de difuzoare.

 

 

Mai multe articole despre:
avion telefon interferente telefon