MENIU

De ce telefonul tău este mai greu în anumite momente. Ai simțit asta?

Ai observat că telefonul tău e mai greu când e încărcat? Cu toate că atunci când îți încarci telefonul nu îi adaugi nimic fizic, acesta devine mai greu. Care e explicația?

Pentru a înțelege mai bine fenomenul, trebuie să știi mai întâi că bateria ta găzduiește energie, care se manifestă în interiorul acumulatorului prin legături chimice între ioni, aceiași ioni pe care îi vezi inscriptionați pe baterie sub forma siglei Li-ion sau Litiu-Ion.

Aceste legături pot fi folosite pentru a produce curent electric într-un circut, în momentul în care părăsesc acumulatorul. Însă, numărul fizic de particule dintr-o baterie rămâne același chiar dacă bateria începe să se uzeze.

De ce e telefonul e mai greu atunci când este încărcat

Ei bine, explicația acestui fenomen poate fi înțeleasă mult mai bine cu ajutorul teoriei relativității a lui Albert Einstein. Populara formulă e=mc² se traduce prin descoperirea unei legături între energie măsurată în Joule, masă în grame și pătratul vitezei luminii.

Chiar dacă formula pare complicată, acesta spune, de fapt, că există o legătură între energie și masă, iar cele două sunt conectate și proporționale. Cât despre modul în care se petrece acel fenomen este mai puțin relevant în cazul de față.

Așadar, faptul că telefonul tău este mai greu se datorează unui număr mai mare de electroni sau a unui volum suplimentar de materie intangibilă. Cu alte cuvinte, telefonul tău are "ceva" care este mai greu în raport cu gravitația pământului, aceasta din urmă fiind responsabilă de greutate.

Probabil îți sună ciudat, dar gândește-te la ideea că gravitația "trage în jos" nu doar un obiect fizic, ci și energie. Astfel, greutate este determinată de suma dintre masa totală și energia conținută într-un obiect. Pentru că o baterie încărcată are mai multă energie, gravitația pământului acționează mai puternic asupra sa și, implicit, terminalul devine mai greu. E logic.

Sursa

Mai multe articole despre:
telefon baterie teoria lui einstein