MENIU

De ce specialiștii nu au creat încă vaccinuri contra celor mai întâlnite boli din prezent

Vaccinurile au revoluționat medicina și au salvat de-a lungul timpului milioane de vieți. Însă, având în vedere rapiditatea cu care a evoluat medicina nu putem să nu ne întrebăm: de ce nu există vaccinuri împotriva tuturor bolilor care există în lume?

Unii ucigași la nivel mondial, cum ar fi variola și poliomielita, au fost eradicați în totalitate, însă alții, precum malaria și H.I.V, încă le dau bătăi de cap oamenilor de știință, în ciuda armelor noi, cum ar fi modificarea genetică.

Cât despre tratarea Ebolei care considerată una dintre cele mai mortale afecțiuni din ultimul secol, avem deja un vaccin care-i protejează aproape 100% pe cei infectați. Cu toate acestea suntem norocoși dacă obținem un vaccin care să funcționeze măcar pe jumătate din cei care au gripă.

Însă, nu avem vaccinuri pentru multe alte boli care afectează populația lumii. În acest sens, Dr. Gregory A. Poland, directorul grupului de cercetare pentru vaccinuri de la Clinica Mayo, explică că există două motive pentru care nu s-au mai creat vaccinuri noi.

În primul rând, din cauza lipsei de investiții. „Este nevoie de 10 ani și mai mult de un miliard de dolari pentru a dezvolta un vaccin. Pe de altă parte, obstacolele științifice sunt și mai dificile decât atât", a declarat Dr. Gregory A. Poland.

Iar în al doilea rând, majoritatea vaccinurilor funcționează prin crearea de anticorpi – proteine în formă de Y – care blochează proteinele proprii ale agentului bolii. Iar în timp ce virusurile au puține proteine țintă, bacteriile au până la 6.000 de paraziți și chiar mai mult. Și chiar și câteva virusuri mai mici, inclusiv HIV și hepatita C se modifică atât de rapid încât suprafețele lor își schimbă forma înainte ca anticorpii să poată acționa. Un alt aspect este perioada lungă de testare, care deși este costisitoare, este crucială.

Sursa

Mai multe articole despre:
medicină boli vaccinuri