MENIU

De ce oamenii pot "citi" foarte ușor emoțiile altora: specialiștii au descoperit secretul

Ochii se numără printre cele mai importante „mecanisme" cu ajutorul cărora putem percepe lumea și nu numai. De-a lungul timpului, ochii noștri s-au adaptat atât de mult, încât sunt capabili să detecteze imediat și emoțiile celor din jur.

Faptul că putem identifica cu ușurință și cele mai subtile emoții a făcut ca modul în care vedem culorile să se schimbe. Acum, receptorii de lumină din ochii noștri sunt mult mai bine adaptați pentru a identifica schimbările subtile în culoarea facială, astfel încât ne putem da seama cu ușurință când cineva se înroșește sau este nervos. În acest fel, putem prezice comportamentul unei persoane și răspundem în cunoștință de cauză la semnalele care ne sunt emise.

Cum influențează percepția emoțiilor ochiul uman

Oamenii de știință au realizat un studiu care ne explică de ce vederea umană este atât de deosebită. Potrivit acestora, oamenii și unele primatele au dezvoltat acest tip de viziune cu foarte mult timp, pe când se ocupau de căutarea hranei. Teoria dezvoltată sugerează că acest mecanism bine dezvoltat permite detectarea schimbărilor foarte subtile în nuanțele de verde și roșu, lucru util în identificarea fructelor coapte printre frunzele verzi ale copacilor.

O altă ipoteză se referă la faptul că oamenii și primatele trebuie să fie capabile să identifice schimbările subtile în culorile faciale ale semenilor lor, pentru a putea interacționa cu mai multă ușurință. Spre exemplu, oamenii tind să se înroșească la față, semnal care ne informează cum se simte cealaltă persoană. Dinamica sângelui de la nivelul feței se poate modifica în funcție de emoțiile pe care le trăim, de la rușine, anxietate, grijă, dar și ca urmare a realizării unor activități fizice.

În urma unui studiu mai extins, cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii pot detecta aceste schimbări subtile cu mai multă rapiditate și exactitate ca orice altă mașină digitală antrenată pentru a face acest lucru.

Sursa

Mai multe articole despre:
receptori ochiul uman perceptia culorilor