MENIU

De ce nu e bine să consumăm pâine albă. Ce spune nutriţionistul Lygia Alexandrescu

Românii vor cumpăra pâine mai scumpă

Românii mănâncă pâine multă și proastă. O arată un studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului. 96% dintre sortimentele de pâine de pe piaţă românească nu mai respectă, de mult, reţeta tradiţională cu făină, apă, drojdie şi sare. Specialiştii ne atrag atenţia să renunţăm în special la franzelă, care este plină de aditivi. Consumată în mod regulat, poate provoca atât cancer de colon, cât şi afecţiuni cardiovasculare.

Romanii se află pe locul III în Europa în privinţa cosumului de pâine, cu 108-110 kg pe locuitor pe an. Franzela albă, unul dintre puţinele produse pe care şi le mai poate permite orice român, e cea mai consumată, cea mai ieftină, dar și cea mai periculoasă.

Potrivit specialiştilor din industria panIficaţiei, românii nu ţin cont de calitate sau gust, ci de preţ.


Franzela e făcută din făină de slabă calitate, are mult gluten adăugat, conservanţi, enzime şi zaharuri, atrag atenţia nutriţioniştii.

"Acest consum constant de paine poate creste nivelul colesterolului nociv, pana la 60% asociat cu boli cardiovasculare, cardiace si cu aparitia diabetului. O paine de calitate trebuie sa ajunga undeva la 5-6 lei pe 300 de grame. O paine care sa contina faina integral, sa fie bine dospita sis a aiaba un termen de valaibilitate cat mai mic", spune Lygia Alexandrescu.

Românii consumă în prezent în proportie de 70% pâine albă şi 30% pâine neagră.

Mai multe articole despre:
consum video Lygia Alexandrescu paine alba