MENIU

De ce nu ar funcționa proiectul cu 51% produse românești la raft. Ce spune Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței crede că proiectul care prevede ca marile lanțuri de magazine să aibă 51% produse românești la raft, nu ar putea funcționa din cauza numărului mic de producători autohtoni, spune directorul genberal al instituției, Daniela Bădilă.

„Consiliul Concurenței nu se opune proiectului de lege, înțelegem că pentru sănătate primează consumul de produse proaspete. De asemenea, înțelegem că producătorii locali trebuie ajutați, dar nu știu dacă aceasta este ce mai bună variantă”, a declarat Daniela Bădilă,  pentru News.ro.

Totuşi, autoritatea de concurenţă are mari semne de întrebare în legătură cu aplicarea măsurilor propuse. 

”Noi am ridicat câteva semne de întrebare, în ceea ce priveşte aprovizionarea sau depozitarea produselor. Ne întrebăm dacă producătorii pot aproviziona în proporţie de 51% magazinele şi totodată dacă în final consumatorii nu vor fi afectaţi”, a menţionat reprezentantul Consiliului Concurenţei

"Apoi, ce înseamnă produs românesc? Produs în România? Sau că firma are capital românesc?", s-a întrebat Bădilă. 

Proiectul de lege care impune supermarketurilor să comercializeze produse din "lanţul scurt de aprovizionare" (locale şi regionale), în proporţie de minimum 51%, a fost retrimis la începutul lunii mai în Parlament la Comisia de Agricultură, în urma solicitării deputaţilor PSD, cu termen pentru un raport suplimentar de o lună de zile, mai scrie News.ro.