MENIU

De ce ne ghiorţaie maţele? Mergi de urgenţă la medic dacă acele sunete sunt...

<p>De ce ne ghiorţaie maţele? Iată ce afecțiune poate ascunde</p>

Când sunt întrebate de ce le ghiorţaie stomacul, multe persoane răspund: “pentru că mi-e foame!”. Acest lucru, însă, este mai mult un mit decât o realitate. Stomacul poate face gălăgie când eşti flămând şi nu ai nimic în stomac, dar poate scoate sunete şi când eşti satul şi stomacul este plin.

Sunetele care se aud este posibil să nici nu vină din stomac, ci de la intestinele subţiri. Deseori, când stomacul (sau intestinele) fac gălăgie, un fenomen denumit “borborism,” e posibil nici să nu-l auzi.

Sunetele sunt mai zgomotoase atunci când stomacul este gol, de aceea sunt asociate cu foamea.

Sunetele făcute de stomac sunt rezultatul contractiilor musculare ale peretelui intestinal în prezenţa unui lichid sau gaz. Este o funcţionare perfect normală şi se desfăşoară pe parcursul întregii zile.

Intestinele sunt tăcute doar în timpul somnului, iar o lipsa totală de sunete intestinale poate semnala o urgenţă medicală, mai ales dacă este însoţită de o durere abdominală acută.

În interiorul intestinelor, lichidele şi solidele ingerate sunt amestecate cu secreţia zilnică de aproximativ opt litri a unui lichid plin cu enzime, din care în mare parte se absoarbe. Lichidul care parcurge tractul, însă, nu face zgomot decât atunci când avem aer sau gaze în intestine.

În intestine, gazele mereu prezente provin de la aerul înghiţit şi eliberarea de hidrogen, dioxid de carbon şi alte gaze generate de fermentarea bacteriilor şi a alimentelor nedigerate din partea inferioară a intestinului. Chiar şi atunci când o persoană nu le poate auzi, sunetele specifice pot fi ascultate de doctor sau o asistenţă cu ajutorul unui stetoscop.

Deşi mişcarea cu zgomot a lichidelor şi gazelor are loc la toate nivelele, cele mai puternice sunt cele din stomac. Indiferent că se aud sau nu, sunetele intestinale fără alte simptome semnificative sunt un fenomen normal fără importantă medicală.

Dacă îţi auzi stomacul făcând gălăgie cel mai probabil este din cauza că stomacul şi intestinele sunt implicate într-un proces numit complexul motor migrator. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când stomacul şi intestinele sunt goale timp de aproape două ore. Simţind absenţa hranei, receptorii de pe pereţii stomacului generează unde de activitate electrică în sistemul nervos enteric (un fel de al doilea creier încorporat în peretele intestinului).

Acest lucru, la rândul său, declanşează contracţii asociate cu senzaţia de foame, care parcurg întreagă lungime a intestinului, contribuind la golirea stomacului de conţinut, mucus, particule alimentare, bacterii şi alte reziduuri acumulate între mese. Un astfel de complex care nu funcţionează corespunzător este asociat cu dureri abdominale, greaţă, vomă şi indigestie.

De cele mai multe, un stomac zgomotos nu este un motiv de îngrijorare. Sunetele intestinale par să crească în intensitate în cazul dispepsiei, a sindromului intestinelor iritabile sau în cazul unui episod de diaree, datorită contractiilor musculare mai accentuate şi a acumulării de lichide şi gaze (pe lângă scaunul apos din intestine).

Afecţiunile cauzate de o absorbţie deficitară, cum sunt boală celiacă sau intoleranţă la lactoză pot favoriza apariţia unor sunete intestinale denumite hiperactive. Un nivel scăzut de enzime în intestinul subţire necesare pentru digerarea lactozei, zahărul din lapte, permite că acest zahăr să ajungă în colon intact şi să fermentează în colon în prezenţa bacteriilor. Aceste organisme eliberează hidrogen şi produse care atrag lichide în intestine şi stimulează contracţiile acestuia. Acestea amplifică cei trei factori care produc sunetele abdominale: mişcările intestinelor, gazele şi lichidele.

În cazul mai rar de obstrucţie mecanică a intestinelor, sunetele pot creşte. În acest caz, contracţiile din intestine încearcă să împingă masele solide, lichide, aerul şi gazele printr-un intestin îngustat, ceea ce generează zgomote intense şi deseori înalte.

Dacă suferi de o obstrucţie, zgomotele vor fi însoţite de dureri abdominale ceea ce ar putea necesită îngrijire medicală.

Sursa: viataverdeviu.ro