MENIU

De ce ne e foame şi cum să rezistăm tentaţiei

Senzaţia de foame implică atât aspecte fiziologice, cât şi psihologice şi, datorită acestei varietăţi de factori, este adesea dificil de controlat.

Foamea „de nervi”

Apare atunci când, din cauza scăderii glicemiei, intraţi într-o stare de iritare şi nu mai gândiţi clar. Unii oameni au asemenea manifestări, devenind foarte nervoşi când le e foame.

E o problemă care ar trebui să fie controlată, deoarece poate afecta relaţiile, viaţa de familie: cercetări recente (la Ohio State University) au arătat că oamenii căsătoriţi care prezentau niveluri mai scăzute ale glucozei în sânge (glicemia) aveau şanse mai mari de a se manifesta agresiv faţă de partenerul de viaţă. 

Deşi, în asemenea, cazuri, există tendinţa de a mânca rapid ceva dulce, pentru a ridica glicemia, e mai bine să învăţaţi să recunoaşteţi problema şi să o combateţi cu ajutorul unor carbohidraţi sănătoşi (un fruct sau câţiva biscuţi neîndulciţi, din făină integrală).

Foamea care e doar în mintea ta

Nu eşti nici  obosit, nici flămând; totuşi, parcă vrei să mănânci ceva. În asemenea cazuri, încearcă să dai de rădăcina problemei. „Întreabă-te: ce vreau de la mâncare?”, spune Minh-Hai Alex, din cadrul Mindful Nutrition Seattle.

Poate că, de fapt, încerci să amâni să lucrezi la o sarcină de serviciu, sau vrei o pauză, iar a mânca te-ar face să simţi că faci totuşi ceva. Dar e preferabil să foloseşti asemenea momente pentru a te hotărî dacă într-adevăr vrei să mănânci sau vrei altceva.

Foamea „sărbătorească”

E vorba despre ocaziile speciale – o ieşire la restaurant, o masă cu familia sau prietenii – , în jurul unor alimente precum pizza, tort etc.

E un lucru bun, deoarece hrana are o capacitate excepţională de a apropia oamenii, spune Michelle May. 

Problema apare doar atunci când nu mai vezi niciun alt mod de a sărbători ceva decât cu multă mâncare.

Femeile, de pildă, pot înlocui întâlnirea cu o prietenă la bar (pentru băuturi şi aperitive, cu multe calorii) printr-o plimbare sau o tură prin magazine, sau pot sărbători o aniversare printr-o şedinţă de tratement cosmetic, care are şi ea capacitatea de a  le face să se simtă bine.

Sursa: Fox News

Mai multe articole despre:
foame stare de foame