MENIU

De ce incendiile de pădure sunt mai periculoase decât ai crezut vreodată

În ultima perioadă incendiile de vegetație au început să izbucnească din ce mai des, ca urmare a încălzirii globale. Însă, un nou studiu sugerează că fumul negru nu afectează atmosfera și clima Pământului, așa cum se credea până acum.

Potrivit noii cercetări, absorbția particulelor organice, cunoscută și sub numele de aerosol de cărbune brun, din fumul cauzat de incendii, își poate pierde capacitatea de a absorbi lumina Soarelui, cu cât rămâne mai mult în atmosferă.

„Aerosolul de carbon de culoare maro își schimbă proprietățile de la absorbția lumii la dispersia luminii, atunci când rămâne mult în atmosferă", spun Rajan Chakrabarty și Brent Williams profesori și cercetători la Școala Applied Science din Universitatea Washington.

Studiul care schimbă tot ceea ce credeai despre incendiile de vegetație

Se pare că fumul maro are capacitatea de a încălzi atmosfera doar prima dată când este emis. Ulterior, după mai multe zile de stat în atmosferă, acesta devine treptat alb, astfel are un efect mult mai redus de încălzire. Mai exact, este cu 46% mai puțin nociv pentru atmosferă, decât cel brun.

„Dacă această analiză a ciclului nu este luată în considerarea, modelele climatice ar putea da naștere unor valori supraestimate ala încălzirii datorită acestor aerosoli", spun cei doi cercetători.

Pentru a stabili cu exactitate ce rol are carbonul brun în procesul de aerosoli care contribuie la creșterea încălzirii globale, cercetătorii Chakrabarty, Wiliams, împreună cu alți membri au realizat următorul experimet - au ars în laborator combustibili de turbă.

Ulterior, au observat schimbările fizice, chimice, proprietățile optice și compoziția fumului de carbon brun, pe parcursul mai multor zile.

„Am văzut că pe măsură ce fumul îmbătrânește în atmosfera simulată, au loc mai multe chimbări chimice. Deoarece această chimie are loc în atmosferă, particulele de fum capată o culoare mai deschisă pe măsură ce zilele trec. Dacă particulele ar rămâne maronii, ar continua să contribuie la încălzire, pentru că ele absorb mai multe radiații. Dacă după câteva zile în atmosferă ele devin albe, vor începe să contribuie la răzirea prin dispersarea mai multor radiații", a declarat Chakrabarty.

Sursă

Mai multe articole despre:
pădure incendii vegetaţie