MENIU

De ce foarte mulți oameni cred că telefoanele cauzează cancer și cât de adevărat e

În ultima perioadă s-a tot vehiculat că telefoanele mobile pot provoca cancer, asta din disperarea celor din jur de a ne face să mai reducem din timpul pe care-l petrecem cu ochii în aceste dispozitive. Însă, știința vine să combată acest mit.

Oamenii de știință australieni au realizat un studiu care demonstrează că telefoanele mobile nu au nicio pondere în creșterea numărului de bolnavi de cancer. Concluzia lor se bazează pe analiza datelor adunate între anii 1982 și 2018, dar și pe un experiment la care au luat parte mai mulți oameni.

„Deși s-a remarcat o creștere a ratei cancerului în cazul bărbaților, nu a fost nicio diferență notabilă în cazul femeilor, rezultatul fiind în acord cu cele generate de studiile precedente asupra acelui subiect. În plus, nu s-a observat nicio creștere a incidenței cancerului cerebral compatilă cu utilizarea sporită a telefoanelor mobil", a declarat Chris Mills de la Gizmodo.

Cât despre experimentul de care vorbeam mai sus, la acesta au luat parte 19.858 bărbați și 14.222 femei care au fost analizați de către cercetători. Iar rezultatele au arătat că rata cancerului a crescut în cazul celor cu vârste cuprinse între 70 și 84 de ani. De asemenea, perioada pe parcursul căreia s-a realizat studiul a inclus exact anii în care telefoanele mobile au început să prindă avânt, până la apogeul lor.
Din acest motiv sunt multe variabile și influențe de luat în considerare, așa că sunt necesare cercetări adiționale, pentru a stabili cu precizie dacă aceste gadgeturi nelipsite din viețile noastre au vreo influență negativă asupra noastră.

Însă, un studiu arată că ar exista totuși o legătură între dispozitivele moderne și cancerul de piele. Bineînțeles, vorbim despre dispozitive precum: tabletele, telefoanele și laptopurile care pot reflecta lumina ultravioletă de la soare, crescând totodată expunerea utilizatorilor la cancer.

„Aceste dispozitive sunt utilizate pentru comunicare și entertainment, așa că e destul de ușor să treci cu vederea proprietățile lor reflectorizante", a spus Mary E. Logue de la Universitatea New Mexico din Albuquerque, unul dintre autorii studiului.

Sursa

Mai multe articole despre:
telefon cancer MIT