MENIU

De ce e bine să ne dăm copiii la arte marțiale și care este vârsta potrivită pentru acest sport

Dictonul "minte sănătoasă într-un corp sănătos" este mai de actualitate decât oricând, iar viteza în care ne desfăşurăm viaţa, schimbările de mentalitate, moravuri şi preocupări ne provoacă să găsim soluţii tot mai eficiente pentru educaţia copiilor noştri.

Va trebui să facă faţă unor provocări cărora părinţilor noştri nici nu le-au trecut prin minte că există. Ce spuneţi de artele marţiale?

Mulţi sunt convinşi că artele marţiale transformă copiii în bătăuşi. Este rezultatul filmelor artistice de pe vremuri, cu Bruce Lee. Ce spuneţi, însă, de Karate Kid?

Sălile de arte marţiale nu sunt obligatoriu locuri unde înveţi tehnici de atac. Ele pot fi de apărare. Ce înseamnă, de fapt, educaţia unui copil? A-l deprinde să analizeze situaţia, să evalueze alternativele de comportament, avantajele şi dezavantajele, să ia cea mai eficientă decizie cu bătaie lungă. Să găsească echilibrul necesar concentrarii care-l va ajuta să depăşească orice obstacol având grijă să nu o facă în dauna altora. Ce poate învăţa un copil într-o sală de arte marţiale?

Ce înseamnă să fie învingător într-o luptă la care a fost provocat cu răutate, dar în care el este cel mai bun. Să aleagă dacă îl bate pe cel din faţa sa sau să evite confruntarea cu inteligenţă. Este important să priceapă de mic că oricând, în viaţa sa se poate trezi cu un adversar mai puternic decât el. Există, desigur, multe ramuri ale artelor marţiale, deci noi vi le recomandăm pe cele de autoapărare. Aici, singura competiţie, şi este valabilă pentru toată viaţa, este cea cu tine însuţi. Cine rupe echilibrul şi recurge la atac va pierde.

Care este vârsta cea mai potrivită pentru prima vizită la sală? Perioada preşcolară. Copiii învaţă aici reguli de igienă de bază şi deprind noţiuni despre stimularea creativităţii, dar şi reguli de integrare într-un colectiv. Învaţă ce este onoarea, disciplina şi respectul, şi o fac înţelegând la ce-i ajută. Deoarece deprind valorile cu adevărat importante, capătă încredere în forţele proprii şi, mai ales, ce înseamnă spiritul de echipă şi solidaritatea. Un domeniu unde noi, românii, suntem abia la abecedar...