MENIU

De ce durerile de cap sunt mai întâlnite la femei decât la bărbați

Migrenele afectează pe toată lumea într-o măsură mai mare sau mai mică. Însă nu este niciun secret faptul că femeile suferă mult mai des de migrene decât bărbații. În acest sens, un studiu care este motivul pentru care migrenele afectează mai mult persoanele de sex feminin.

Migrenele sunt mult mai puternice decât o simplă durere de cap. De obicei migrenele includ simptome precum durerea puternică de cap, uneori doar pe o parte a capului. Acestea mai pot fi însoţite de tulburări de vedere, ameţeală, stări de vomă, greaţă, sensibilitate la lumină şi miros. Migrenele pot dura de la câteva ore la câteva zile.

De ce femeile au mai multe migrene decât bărbații

Potrivit studiului, o proteină din creier ar fi vinovată pentru aceste migrene insuportabile. Mai exact, este vorba despre proteina NHE1 care este inhibată de fluctuațiile estrogenului. Din acestă cauză rata migrenelor este în creștere în cazul femeilor.

Ca să îți faci o idee asupra numărului de femei care suferă de migrene, cercetătorii spun că din cele 38 de milioane de americani care au migrene, 28 de milioane sunt femei.


„Femeile suferă de migrene severe și dese, din cauză că nu răspund la medicația standard", a declarat expertul Emily Galloway. „Iar acest lucru se întâmplă, pentru că experimentele și studiile despre migrene au fost efectuate pe animale de sex masculin".

Studiul a analizat șoareci de ambele sexe și a reușit să găsească câteva diferențe fundamentale. Una dintre descoperiri a fost că NHE1 din creierul șobolanilor masculi era de patru ori mai mare decât cea observată în femele. Mai mult, șobolanii femele care prezentau cele mai ridicate niveluri de estrogen, aveau, de asemenea, cea mai mică cantitate de NHE1.

„Pe baza rezultatelor, pot spune că femeile sunt mai susceptibile la migrene, deoarece fluctuațiile hormonului sexual generează schimbări în expresia NHE1. Astfel, creierul devine vulnerabil la disfuncția ionică și la activarea durerii", a mai declarat Galloway.

Sursa

Mai multe articole despre:
femei bărbaţi migrene