MENIU

De ce crește numărul analfabeților funcțional în România

Academicianul Ioan Aurel Pop a atras atenţia asupra creşterii numărului "analfabeţilor funcţional" printre tinerii români care învaţă în şcoală.

Acad. Ioan Aurel Pop deplânge scăderea rolului culturii în societatea românească actuală şi afirmă că fără şcoală nu se poate face cultură pentru generaţiile care se pregătesc să intre în "hora istoriei". 

"Nu putem să nu observăm că rolul culturii scade pe zi ce trece (...) în ciuda propunerii unui preşedinte al Academiei să cinstim cultura naţională de ziua lui Eminescu", a spus luni acad. Pop, la simpozionul "Cultura română la ceas aniversar - Centenarul Marii Uniri", organizat de Academia Română cu prilejul Zilei Culturii Naţionale. 

El a atras atenţia asupra creşterii numărului "analfabeţilor funcţional" printre tinerii români care învaţă în şcoală. "Sigur că nu ne putem reprima nu numai tristeţea, când auzim aşa ceva, dar nu ne putem reprima o întrebare: 'Cum s-a ajuns la o asemenea situaţie?'. Aceşti oameni nu pot exprima şi nu pot explica ceea ce citesc. Lucru extraordinar de grav într-o lume care se pregăteşte pentru viitor", a spus acad. Ioan Aurel Pop. 

Acesta a susţinut că "pe măsură ce creşte analfabetismul funcţional în societatea românească, scade interesul în şcoală pentru cultură". "Iar şcoala este instituţia fundamentală a culturii. Fără şcoală nu se poate face cultură pentru generaţiile care se pregătesc să intre în hora istoriei", a punctat Pop.

Reamintim că analfabetismul funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță.