MENIU

De ce cad podurile în România: „Așteptăm tragedia ca să facem ceva” - Cum se reconstruiește în Teleorman - Decizie halucinantă

Podul de la Parța, în pericol să se prăbușească Foto: ZiuadeVest.ro

Alex Vîlvoi, de la Asociația România fără gropi, a comentat situația podurilor din România, după ce un nou pod, cel de la Parța, ce trece peste râul Timiș, stă să cadă, la fel ca cele din Neamț, Vrancea sau Caraș-Severin, care s-au prăbușit în primele șapte luni din acest an.

„Din păcate, podurile funcționează până la o nouă tragedie. Podul nu s-a stricat săptămâna trecută, este așa de ani de zile, așa cum a fost și cel din Caraș-Severin.

Sunt revizii care se fac podurilor, din păcate nu se cunosc. Și acum așteptăm de la CNAIR (informații despre cei care fac revizia - n.r.)... Ca să știm pe cine.

În 2024, la viitoarele alegeri, vechea conducere va fi de vină. (...) Așteptăm tragedia ca să facem ceva. Întotdeauna alții sunt vinovați și nimeni nu este tras la răspundere”, a declarat Alex Vîlvoi, de la Asociația România fără gropi, în emisiunea 100%, cu Laurențiu Botin.

„Este doar o problemă de timp până când mai pică altul”, a mai spus Alex Vîlvoi.

Podul de la Parţa, ce trece peste râul Timiș, construit în 1955, a devenit un pericol pentru cei care îl tranzitează în ultimele zile. După ce nivelul râului care trece printr-o comună din Timiș a scăzut, localnicii au descoperit că podul din beton pe care trec zilnic e susținut doar de niște scânduri. Luate la întrebări, autoritățile responsabile au spus că nu există bani.

„Avem 4600 de poduri, durata de serviciu a unui pod e de maximum 100 de ani, dupa 50 de ani îi faci un test de rezistență. Și înainte de 90, podul Anghel Saligny s-a închis, s-au deschis lângă două poduri noi”, a explicat Bogdan Marinescu, la Realitatea PLUS.

Alex Vîlvoi a vorbit și despre studiile sau lipsa studiilro celor care lucrează în prezent la Drumuri și Poduri, în România. Fondatorul Asociației România fără gropi a anunțat, în emisiunea 100%, la Realitatea PLUS, că, exact în această perioadă, când podurile se prăbușesc pe rând în țară, în județul Teleorman are loc reconstrucția unor poduri prin care a fost modificat cursul apei.

„Da, le reconstruim, dar cu cine le reconstruim? Pentru că, undeva în județul Teleorman, se reconstruiesc două poduri, astfel încât au modificat firu lapei. Acum așteptăm să vedem dacă au obținut avizul pentu schimbarea cursului apei. Așteptăm să vedem cine a dat avizul”, a anunțat Vîlvoi.

„La final se va demola, pentru că apa bate în piloni”, a concluzionat Alex Vîlvoi, la Realitatea PLUS, despre podurile reconstruite din Teleorman cu modificarea cursului de apă.

Sursă Foto: Ziuadevest.ro