MENIU

Cercetător INFP: Ne aşteptăm ca Vrancea să continue cu o activitate seismică caracteristică

Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter s-a produs în această noapte în România, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Cutremurul a avut loc în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, la o adâncime de 200 de kilometri.

Dragoş Tătaru, cercetător INFP, a intervenit la Realitatea TV şi a explicat de s-a resimţit acest cutremur atât de puternic în Bucureşti.

"Ce putem să vă spunem este că n-a fost nici precedat, nici urmat de o intensitate a activităţii seismice. Îl tratăm ca pe un cutremur moderat. Răspunsul la întrebarea dacă să ne aşteptăm la un cutremur mai grav este că nu. Ne aşteptăm ca Vrancea să continue cu o activitate seismică cacarcteristică, nu deosebită. A fost un cutremur adânc. Cu cât este mai adânc, cu atât este resimţit pe o arie mai mare. O parte din energia undelor se aliniază, de aceea nu este simţit atât de puternic.

Ne aşteptăm să fi fost resimţit la Chişinău şi la Bucureşti. S-ar putea să se fi resimţit altfel pentru că de mult n-a mai fost un cutremur la o astfel de adâncime şi la o astfel de magnitudine.

Cutremurul din Grecia a fost diferit, acolo a fost de suprafaţă, nu vorbim de o corelare directă între cele 2 cutremure, sunt seismităci caracteristice zonelor", a spus Dragoş Tătaru, cercetător INFP.

Mai multe articole despre:
de ce a fost seismul resimtit puternic