MENIU

De 13 zile în stradă pentru OUG 13. Cel mai mare tricolor uman în Piața Victoriei

În cea de-a 13-a zi de proteste în Piaţa Victoriei, românii au făcut din nou istorie. Manifestația de duminică seara a fost marcată într-un mod inedit. Mii de oameni s-au mobilizat pe reţelele de socializare pentru a forma un imens tricolor uman.  IMAGINI LIVE

Zeci de mii de oameni au protestat şi în restul oraşelor din ţară, în ciuda temperaturilor scăzute. La Cluj peste 14.000 de oameni au ieşit în stradă, iar la Sibiu peste 6.000. Manifestanţii au scandat împotriva Guvernului, dar şi a lui Liviu Dragnea

Manifestanţii au avut zeci de pancarte, cu mesaje precum: "Dragnea în librărie via puşcărie", "Deratizare. Şobolanii în canale, nu la guvernare", "Vreau să rămân în ţara mea, nu a voastră", "Întrebare: Ce nu aţi înţeles din sintagma «Abrogaţi şi plecaţi»?”, "Somnul naţiunii naşte monştri”, "Demisia! Nu putem sta să vă păzim noapte de noapte!", "#REZIST. Ghinion". 

De asemenea, în Piaţa Victoriei au reapărut, duminică seară, manechinele îmbrăcate în zeghe, care au feţele lui Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu şi Ion Iliescu.

LIVETEXT

ora 23: manifestanții au început să plece.

ora 22: În piață se strigă: DEMISIA! VREM SĂ MUNCIM, NU SĂ VĂ PĂZIM!

ora 21.50: în piață mai sunt 40.000 de persoane.

ora 21.20: 60.000 de persoane s-au strâns la protestul din București.

Au fost împărţite coli A 4 în culorile roşu, galben şi albastru, în funcţie de zona în care se aflau oamenii. La ora 21.00, manifestanţii şi-au aprins lanternele telefoanelor sub aceste coli, fiind format, astfel, un tricolor.

ora 21: 40.000 de oameni s-au strâns în Piața Victoriei.

ora 20.40: 20.000 au sosit deja în Piața Victoriei din Capitală

ora 20.30: 15.000 de oameni protestează împotriva Guvernului.

ora 20.10: 10.000 de oameni au venit la protest.

ora 20: aproximativ 7000 de persoane s-au strâns la Guvern.

ora 19.30: 1500 de persoane protestează în fața Guvernului.

ora 19.00: Aproximativ 1000 de persoane s-au strâns în piață.

ora 18.30: Aproximativ 400 de persoane s-au strâns şi în Piaţa Victoriei. Ei scandează  "Jos Guvernul", "DNA să vină să vă ia".

Proteste și în țară

TIMIȘOARA: Peste 4.000 de protestatari au revenit duminică seara, după ora 20,00, în Piața Victoriei din Timișoara, ei cerând demisia președinților celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu,, dar și a Avocatului Poporului Victor Ciorbea.

SIBIU: Peste 4.500 de sibieni participă duminică seara, în jurul orei 20,00, la protestul care a început în Piața Mare din centrul municipiului, potrivit unor estimări oficiale.

BRAȘOV: Circa 1.200 de oameni, potrivit forțelor de ordine, au plecat duminică seara la ora 20.00, din fața Prefecturii Brașov în marș pe un traseu prin oraș, după pornirea marșului lor mai alăturându-li-se alte câteva sute de persoane.

IAȘI: Aproximativ 1.500 de persoane se află duminică seara, în jurul orei 20,30, pentru a 13-a seară consecutiv în Piața Unirii din Iași, pentru a protesta față de actuala guvernare.

Duminica trecută a fost atins recordul de 600.000 de români ieșiți în stradă în marile orașe, iar pentru astăzi organizatorii unui eveniment pe Facebook sperau să strângă milionul de români. Este foarte probabil ca situația meteo să le dea planurile peste cap.

ALBA IULIA: Două sute de persoane s-au adunat duminică seara la Alba Iulia, iar alte câteva zeci la Sebeș pentru a-și exprima nemulțumirile față de clasa politică și de a protesta împotriva corupției, manifestanții cerând 'O Românie fără penali în funcții publice'.

Protestatarii au pregătit pentru această seară "Operaţiunea tricolorul”, propunându-şi ca la ora 21.00 să formeze un tricolor uman în faţa Guvernului cu ajutorul materialelor sau hârtiilor de culoare roşie, galbenă şi albastră.

"Continuăm protestele în același stil pașnic și creativ care ne-a făcut remarcați peste hotare! Apârându-ne drepturile, ne apărăm pe noi înșine! Duminica aceasta creăm împreună cel mai mare TRICOLOR UMAN. Tot ceea ce trebuie să faceți este să veniți cu un material de culoare: ROȘU, GALBEN sau ALBASTRU + O LANTERNĂ. În ajutorul vostru vom veni cu foi de aceeași culoare, pe care la ora 21:00 ni le vom ridica deasupra capului și vom lumina cerul în culorile TRICOLORULUI.

Ne vom organiza pe trei sectoare: (cum privești spre Guvern)
1. Stânga Palatului Victoria -> ROȘU
2. Centru -> GALBEN
3. Dreapta Palatului Victoria - ALBASTRU

O să folosim 10 bannere de câte 10 metri lungime, 5 pe partea între rosu și galben și 5 pe partea între galben și albastru. Avem nevoie de minim 80 de persoane pentru a face acest lucru", s-a arătat în planul pus la punct de organizatori și publicat pe Facebook.

Proteste sunt așteptate, în a 13-a zi de la celebra "marțea neagră" și în multe alte orașe ale țării.

Mai multe articole despre:
proteste Piaţa Victoriei