MENIU

Danemarca menține în zbor avioanele de luptă F-16 din cauza amenințării Rusiei

Sursa foto: Pixabay

Danemarca își va menține flota de avioane de vânătoare F-16 operațională cu trei ani mai mult decât era prevăzut, pe fondul unei amenințări sporite la adresa securității din partea Rusiei, a declarat luni ministrul Apărării, Morten Bodskov.

Danemarca, țară membră NATO, va cheltui 1,1 miliarde de coroane daneze (156 milioane de dolari) pentru a-și menține în funcțiune avioanele F-16 până în 2027, potrivit Reuters.

Danemarca a convenit în 2016 să cumpere o flotă de avioane de luptă F-35 Lightning de la Lockheed Martin, cu un plan de retragere a avioanelor sale F-16 în 2024.

„Apărarea teritoriului NATO de la est este mai centrală decât în orice alt moment din istoria recentă. Acesta este motivul pentru care extindem capacitatea operațională a avioanelor F-16 în timp ce noile avioane F-35 sunt introduse treptat", a declarat Bodskov, într-un comunicat.

„Agresiunea lui Putin în Ucraina a schimbat Europa și amenințările cu care ne confruntăm”, a mai spus el.

Decizia va permite Danemarcei să își consolideze apărarea națională și să participe la misiuni NATO, cum ar fi poliția aeriană în țările baltice, a precizat Ministerul Apărării.

Mai multe articole despre:
danemarca avioane de lupta rusia