MENIU

Dăncilă atacă în stânga și în dreapta după întâlnirea ratată cu șeful Comisiei Europene

Războiul Palatelor pe tema summit-ului continuă! De la Palatul Victoria, premierul Viorica Dăncilă lansează un atac direct la adresa preşedintelui Klaus Iohannis. Şefa Executivului îi reproşează şefului statului că nu a implicat Guvernul în organizarea reuniunii.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, la începutul şedinţei de Guvern, referindu-se la întâlnirea ratată de luni cu preşedintele CE, Jean Claude Juncker, că este regretabil că s-au folosit instituţii ale statului în jocuri politice.

"Din păcate nu pot să nu remarc faptul că şi această reuniune internaţională este politizată într-un mod total lipsit de responsabilitate şi de etică. Acumularea de capital electoral nu ar trebui să primeze în faţa intereselor economice ale României. Este regretabil faptul că se folosesc astfel de evenimente şi instituţii ale statului în jocurile politice, evenimente care ar trebui să promoveze România şi care să nu aibă mize personale, evenimente care sunt folosite de multe ori în detrimentul intereselor publice ale României, aducând costuri de imegine pentru ţara noastră", a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a dat asigurări că, chiar și în aceste condiții, "Guvernul nu va fi deturnat de la aplicarea programului de guvernare".

Întâlnirea dintre președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și premierul României, Viorica Dăncilă, a generat un adevărat scandal.

Ieri, când Juncker a ajuns în țara noastră, nu l-a așteptat niciun oficial român la aeroport. Prim-ministrul Dăncilă n-a ajuns la timp la aerogară și a dat vina pe SPP.

La plecare, premierul a fost cu o oră mai devreme pe aeroport, dar, de această dată, aeronava în care se afla Juncker a decolat cu întârziere, din cauza problemelor tehnice. Concluzia? Premierul cere un raport și caută vinovații.

Vizita președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în țara noastră a fost urmărită de ghinion. Ieri, aeronava sa trebuia să aterizeze pe Aeroportul Băneasa la ora 18.30. Avionul a ajuns cu 30 de minute mai devreme și niciun oficial român nu l-a întâmpinat pe Juncker. Nici măcar premierul Viorica Dăncilă, cea care ar fi trebuit, potrivit protocoalelor, să fie prezentă neapărat pe Aeroportul Băneasa. Dăncilă a dat vina pe SPP.

"La ora 17.40, Protocolul Guvernului a fost anunțat de către directorul Aeroportului Băneasa că aeronava cu care vine în România președintele Comisiei Europene este posibil să aterizeze mai devreme. La ora 18.00, premierul Viorica Dăncilă a intrat în Aeroportul Băneasa. Însă, SPP a preluat în coloană oficială delegația președintelui Comisiei Europene de la scara avionului și a plecat spre hotelul la care urma să fie cazată", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Însă tocmai premierul este cel care a renunțat în iarnă la serviciile de protecție oferite de SPP, alături de ceilalți membri ai Cabinetului. În replică, SPP susține că NU stabilește programul demnitarilor.

Azi, la plecarea lui Juncker, Viorica Dăncilă a venit cu o oră mai devreme pe aeroport, pentru a nu mai rata întâlnirea cu șeful Comisiei Europene.

Pe lângă gafa diplomatică de ieri, marți premierul l-a salutat pe Juncker cu telefonul în mână. La fotografiile oficiale, din nou, nu s-a putut dezlipi de mobil.

În urma incidentelor de pe aeroport, la solicitarea premierului, ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a trimis corpul de control să verifice dacă au fost respectate toate procedurile în cazul aterizării și decolării aeronavei lui Juncker.

Între timp, Dăncilă a mai cerut secretariatului general al Guvernului un raport amănunțit cu privire la modul în care Protocolul instituției a organizat întrevederea stabilită pentru luni, între premier și șeful Comisiei Europene.

Mai multe articole despre:
summit Viorica Dăncilă