MENIU

Dan Vasile Mihale: Șantierele Capitalei, încredințate unor patroni penali

După șapte ani de mandat, Oprescu lăsă în urmă câteva scandaluri uriașe de corupție și mari semne de întrebare privind marile proiecte de infrastructură. Contracte dubioase cu patroni penali de care auzim de la televizor şi pe care îi vedem prin sălile de tribunal, nu pe șantier, acolo unde ar trebui să-și desfășoare activitatea. Asta este, din păcate, realitatea din piața construcțiilor, mai ales a constructorilor care derulează afaceri de sute de milioane de euro cu statul.

După șapte ani de mandat, Oprescu lăsă în urmă câteva scandaluri uriașe de corupție și mari semne de întrebare privind marile proiecte de infrastructură. Contracte dubioase cu patroni penali de care auzim de la televizor şi pe care îi vedem prin sălile de tribunal, nu pe șantier, acolo unde ar trebui să-și desfășoare activitatea. Asta este, din păcate, realitatea din piața construcțiilor, mai ales a constructorilor care derulează afaceri de sute de milioane de euro cu statul.

Contracte cu companii conduse de patroni penali

Tehnologica Radion, companie patronată de către omul de afaceri Theodor Berna, este unul dintre cele mai bune exemple de companii de “succes” care au câștigat sume fabuloase de pe urma afacerilor cu statul. Potrivit datelor publice, Tehnologica Radion a câștigat, din 2008 și până in 2013, nu mai puțin de 145 de contracte, în valoare de peste 700 de milioane de euro. Theodor Berna a fost arestat preventiv pe 19 august anul trecut, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro. Tehnologica Radion derula una dintre cele mai importante lucrări de construcții din Capitală – modernizarea șoselei Iancului – Pantelimon, însă compania și-a cerut intrarea în insolvență în toamna lui 2014, blocând practic derularea proiectului de construcții.

În cele ce urmează, anexez și câteva fragmente dintr-un articol publicat pe Cetățeanul.net, semnate de jurnalistul Adrian Bărbulescu. Iată ce scrie: 

Modernizarea Şoselei Pantelimon: Praf, zgomot, stâlpi “uitaţi” în mijlocul străzii şi multă bere

După o pauză de câteva luni, pe cele două artere se lucrează intens, dar “româneşte”. Pe Şoseaua Iancului lucrările sunt gata în proporţie de aproape 100%, iar pe Pantelimon se lucrează la greu. Un şantier care parcă nu se mai termină, caracterizat de mult praf, şi mai mult zgomot, muncitori care se antrenează cu bere la PET. Poate de aceea şi stâlpii de iluminat au rămas în mijlocul străzii…

Pe Şoseaua Iancului, lucrările sunt aproape finalizate. Trotuarele au fost refăcute, şoseaua a fost asfaltată de la Piaţa Iancului şi până la Mega Mall şi au fost montate şinele noi de tramvai. Au fost construite şi refugii noi, moderne, pentru tramvai, în care vor opri şi autobuzele care circulă pe aici.

Cum au fost gata liniile de tramvai iar spaţiul dintre ele a fost asfaltat, cetăţenii din zonă le-au transformat în locuri de parcare. Şi nu numai pe liniile de tramvai se parchează, ci şi pe partea carosabilă – când pe stânga, când pe dreapta, cu toate că indicatoarele de staţionare interzisă sunt prezente la tot pasul. Deh, dacă magistraţii de la Curtea Constituţională au zis că ridicarea maşinilor pe baza metodologiei primăriilor este ilegală…

Se înlocuiesc şinele de tramvai exact unde se va săpa pentru staţia de metrou

Puţin mai încolo, la intersecţia şoselelor Iancului şi Pantelimon, în faţă la Mega Mall (cel construit pe terenul unde a fost Electroaparataj) se lucrează de zor. Muncitorii au scos liniile vechi de tramvai şi lucrează la cele noi. Nu contează că la anul aici va fi o staţie de metrou de pe Magistrala 5, tronsonul Piaţa Iancului – Pantelimon. Nu-i nimic, montăm acum şinele de tramvai şi le scoatem la anul. Cetateanul.net a prezentat încă de anul trecut modul cum Primăria Capitalei a ignorat cu bună ştiinţă notificările Metrorex şi a început lucrările de modernizare de pe Şoseaua Pantelimon.

Anul trecut, Metrorex a obţinut certificatul de urbanism nr. 188 din 22.05.2014 pe baza căruia au început procedurile de obţinere a celorlalte avize şi acorduri necesare obţinerii autorizaţiei de construire a magistralei de metrou. Printre acestea se află avizele de la Comisia Tehnică de Circulaţie şi Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a Primăriei Municipiului Bucureşti (care a dat deja un aviz de principiu la faza Plan Urbanistic Zonal).

„În consecinţă, considerăm că Ministerul Transporturilor, SC Metrorex SA şi proiectantul general SC Metroul SA au notificat în nenumărate rânduri Primăria Municipiului Bucureşti privind începerea lucrărilor Magistralei 5 în zona Şoseaua Pantelimon”, au precizat oficialii societăţii.

O lucrare de 100 milioane de euro

Reabilitarea șoselelor Iancului și Pantelimon se afla în planurile edilitare ale municipalității de mai bine de două mandate de primar general. În 2008, Consiliul General al Capitalei aproba indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea celor două artere. Pentru reabilitarea șoselei Pantelimon au fost estimate fonduri de 73,28 milioane euro, la un curs valutar de 3,1786 lei pentru un euro. O valoare de 233 milioane de lei, cu o durată de execuție de 12 luni.

În această sumă erau incluse reabilitarea totală a 3,85 km de drum la trei benzi pe fiecare sens, reabilitare totală și management trafic pentru 6,51 kilometri de linie de tramvai, reconstrucția și modernizarea a 15 peroane și modernizarea capătului RATB din zona Granitul – Cora.

Pentru reabilitarea șoselei Iancului, consilierii generali au aprobat un buget de 25,3 milioane de euro – 803 milioane de lei, cu o durată de execuție de șase luni. Suma acoperea reabilitatrea totală a 1,25 km, cu câte două benzi pe sens, amenajarea a 110 locuri de parcare, reabilitarea a 1,25 km de cale dublă de tramvai și alte lucrări de semnalizare și management al traficului.

(Detalii pe Cetățeanul.net)