MENIU

Dan Barna amenință: „Nu votăm Guvernul PNL dacă nu există o majoritate”

USR, prin vocea liderului Dan Barna, amenință că nu va sprijini guvernul liberal minoritar dacă nu sunt acceptate condițiile. Barna a declarat luni, că USR are nevoie de o dovadă, și anume votarea celor trei proiecte propuse în parlament. Liderul USR consideră că în acest moment nu există majoritate în Parlament și spune că soluția o reprezintă alegerile anticipate.

Dan Barna a anunțat că nu va vota guvernul minoritar liberal dacă nu va exista o majoritate în Parlament.

Liderul USR este de părere că la ora actuală nu este asigurată o majoritate în Parlament pentru trecerea Executivului condus de Ludovic Orban. În cele două zile de activitate parlamentară se va vedea majoritatea despre care vorbesc președintele Iohannis și premierul desemnat numai dacă vor fi votate inițiativele propuse de USR, susține Barna.

Acesta a enunțat și cele trei condiții pentru ca guvernul PNL să aibă și votul USR: fără penali în funcții publice, alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi, modificarea legislației în acest sens, și abrogarea recursului compensatoriu. 

„Solicităm tuturor parlamentarilor care au votat moțiunea de cenzură să susțină aceste inițiative. USR nu a solicitat funcții, ci doar niște reglementări prin care ar fi clar pentru români că se intră pe un făgaș normal. (...) Contăm pe existența acestei majorități. Președintele Iohannis și premierul desemnat (Ludovic Orban - n.r.) consideră că se pot baza pe o majoritate la vot. Dacă avem aceste proiecte, dovedim majoritatea. (...) Miza acestor două zile de activitate parlamentară este testarea acestei majorități. Am solicitat premierului desemnat, pentru că ei iși asumă o majoritate. Concret, sunt două zile în care vom testa această  majoritate. În momentul în care nu avem majoritate, nu avem situație de vot”, a avertizat Barna.

Întrebat insistent de reporteri dacă USR va vota sau nu guvernul în Parlament, Dan Barna a ezitat să dea un răspuns foarte clar. 

„Vrem să vedem ce s-a  realizat în întâlnirea anterioară (cu PNL și premierul desemnat - n.r.). Daca nu se realizeazaă majoritatea inseamnă că nu avem ce sa votam. Vrem să se confirme această majoritate funcționala. Noi ne îndoim că există o majoritate funcționala in parlament. Premierul desemnat și președintele Iohannis consideră că există.

Este o criza politică majoră, nu există o majoritate. E nevoie de alegeri anticipate. Avem un orizont de ieșire din această criză. Iohannis a vorbit de un guvern de tranziție. Am solicitat niște obiective. Nu vom avea ce să votăm, pentru că nu va fi vot în Parlament”, a mai spus Barna.

Mai multe articole despre:
PNL guvern vot USR susţinere Klaus Iohannis Dan Barna