MENIU

Dan Andronic: România Mare a micilor politicieni

România are prea mult noroc pentru a mai avea nevoie de politicieni". Asta spunea unul din cei mai mari politiceni români, Petre P. Carp pe la 1918. Cuvintele sale ce par a fi rupte din realitatea cotidiană aveau un context special, scrie jurnalistul Dan Andronic pe EVZ.ro.

 Slăbiciunea Statului a dus la exagerarea contribuției străinilor, arată jurnalistul în editorialul din evz.ro. "Cred că acesta este unul din refrenele istoriei românești", spune Andronic.

"Sunt adeptul ciclicității Istoriei, cred că momentele pe care le trăim își trag seva din combinațiile contradictorii ale trecutelor decizii istorice.

Am convingerea că întârzierea de dezvoltare instituțională și culturală ce a caracterizat acest spațiu istoric, ne-a determinat să adoptăm prea rapid modele occidentale și să nu ne deranjeze că de multe ori gestionăm doar niște forme fără fond.

Lasă, merge și așa, nu este o atitudine care a apărut doar în perioada comunistă, ci mult dinainte. Așa se întâmpla și acum 100 de ani, așa merge și acum (...)

Momentul-cheie îl vedem odată cu începutul domniei lui Carol I, ultima alegere de conducător prin consensul clasei politice, fără intervenție externă. Din acel moment începem să ne gestionăm complexul de inferioritate prin Istorie. O operațiune care a reușit parțial. Pentru că unele idei au prins, altele nu.

Al Doilea Război Mondial ne-a stricat micul parcurs, cât de cât coerent. Și ne-a aruncat din nou într-o spirală. Modelul rusesc postbelic, eșec economic răsunător, ne-a azvârlit spre cel american, pe care l-am îmbrățișat cu același entuziasm. Am renunțat la identitate de fiecare dată, cu înflăcărare și explicații docte", mai spune Andronic.

Mai multe pe EVZ.ro.

Mai multe articole despre:
dan andronic