MENIU

Dacian Cioloș o acuză pe Gabriela Firea că ia măsuri populiste și decizii electorale

<p>Dacian Cioloș</p>

Liderul PLUS a semnalat câteva probleme ale traficului din capitală și a declarat că, în opinia sa, măsurile propuse de primarul general sunt ”populiste”

Dacian Cioloş, preşedintele PLUS și lider al grupului Renew Europe, consideră că primarul general, Gabriela Firea, și-a adus aminte cam târziu de aerul poluat din București, prin măsurile propuse recent.

Liderul PLUS spune că propunerile sunt lipsite de coerență și exemplifică de ce.

”Doamna Firea și-a adus aminte că aerul din București este irespirabil. Cam târziu. Dar să analizăm ce ne propune Gabriela Firea, primar general de doar trei ani.

Doamna Firea vrea să interzică accesul liber în Capitală pentru orice mașină din afara zonei București-Ilfov. Chiar dacă e o mașină electrică. Și mai vrea taxă de acces în centru pentru mașinile cu motoare sub standardul de poluare Euro 3. Problema cu aceste măsuri este că sunt lipsite de coerență. Cam ca întreg mandatul doamnei Firea de până acum. Iata de ce:

1. Nu poți interzice accesul liber al mașinilor în București pe criteriul teritorialității. Trăim într-o țară fără frontiere interne. Plus că motivul impunerii taxei, susține doamna Firea, este protejarea mediului. De ce nu permite accesul fără taxă pentru orice mașină electrică, dacă ține cont de cine poluează?

2. Nu poți, ca lider PSD, după ce, ca partid aflat la guvernare, ai dat liber la achiziția din UE a tuturor tipurilor de mașini, indiferent de vechime și de motorizare, să impui acum norma de poluare. În București și în județul Ilfov au intrat aproximativ 35% dintre cele 1,5 milioane de mașini second-hand intrate în țară în ultimii doi ani.

3. Nu poți ataca motoarele diesel când tocmai Primăria Generală, pe care o conduci, a cumpărat 400 de autobuze diesel, chiar dacă Euro6, în loc să alegi tehnologii precum motorizarea hibridă, CNG (gaz natural comprimat) sau electrică.

4. Te lauzi că vei cumpăra tramvaie noi, dar infrastructura de tramvaie e la pământ, ba chiar linii considerate simbol ale STB, cum este tramvaiul 41, sunt practic blocate de lipsa de viziune și planificare din clădirea de vizavi de Cișmigiu”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Acesta a făcut o analiză a proiectelor nefinalizate la timp, concluzionând că Bucureștiul are nevoie de competență.

”Vine septembrie și va crește traficul, iar Podul Grant nu e reparat, deși doamna Firea promitea că va fi. Tramvaiul 41 va circula pe o singură linie nu știm exact până când. Unde se va duce tot traficul care trebuie să ajungă din vestul orașului în nord? Prin centru, unde acum se deschide un nou șantier, în Piața Unirii? Un primar cu viziune deschidea șantierul acela la începutul verii, nu în toamnă, când traficul e mai mare.

De asemenea, Pasajul de la Lacul Morii, despre care doamna Firea, primar de doar trei ani, ne spune o dată la câteva luni că e gata în procent de 90%, nu va fi foarte util prea curând. Fără conexiunea cu Centura București și cu A1 București – Pitești, avem doar un pod deasupra Dâmboviței. Crede cineva că doamna Firea chiar știe ce face? În afară de imagine, desigur...

Guvernarea Romaniei și administrația Capitalei au nevoie acută de competență, de măsuri coerente. România, ca țară europeană, merită mai mult, nu doar măsuri populiste și decizii electorale”, a mai spus Dacian Cioloș.

Mai multe articole despre:
null