MENIU

Guvernul a decis reducerea TVA la 9% pentru lucrările agricole UPDATE

Guvernul a decis marți reducerea TVA de la 20 la 9% la lucrările agricole de la 1 august 2016, așa cum premierul Dacian Cioloș anunțase în prima parte a zilei.

UPDATE. O măsură importantă adoptată de Guvern în ședința de marți constă în aplicarea de la 1 august 2016 a unei cote reduse de TVA de la 20 la 9% pentru livrarea celor mai importante produse utilizate pentru producția agricolă.

În această categorie intră îngrășăminte, pesticide, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și pentru prestările de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum sunt: arat, semănat, prășit, ierbicidat, recoltat, fertilizat, greblat, balotat etc.

Modificarea este conformă cu acquis-ul comunitar în domeniu și este de natură a crea premisele pentru:

- stimularea persoanelor care desfășoară activități în domeniul agricol;
- creșterea nivelului de accesibilitate la bunurile/servicii de tipul celor utilizate în sectorul agricol;
- facilitarea de noi investiții în agricultură în perioada următoare;
- derularea în condiții optime a programelor de investiții din fondurile europene nerambursabile în sectorul agricol;
- sustenabilitatea sectorului agricol, în vederea atingerii obiectivelor asumate de România prin Tratatul de Aderare.

Pentru identificarea corectă a sferei de aplicare a bunurilor/servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol, care vor intra sub incidența cotei reduse de TVA de 9%, va fi elaborat un ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Premierul Dacian Cioloș a anunțat, marți, că una dintre măsurile care vor fi discutate în Guvern este reducerea TVA la lucrări agricole.

Potrivit premierului sunt "propuneri de facilități fiscale, care fără a afecta în mod semnficativ bugetul de stat, ar putea duce la stimularea creșterii economice".

"Mă gândesc aici la măsuri care vizează sectorul agricol", a spus Dacian Ciolos, adăugând că Executivul propune reducerea TVA la lucrări agricole de la 20% la 9%, de la 1 august, potrivit Hotnews.ro.

Mai multe articole despre:
null