MENIU

”Dacă nu aveam câini, ursul ne omora băiatul”. Ce spun ciobanii despre noua Lege a Vânătorii

<p>CAZ ŞOCANT &icirc;n Dolj. Copil de 13 ani luat ostatic şi obligat să muncească la o st&acirc;nă</p>

Crescătorii de animale au venit la Bucureşti pentru că s-au simţit umiliţi de parlamentarii care ar fi trebuit să le apere interesele. Ei spun că, dacă vor fi obligaţi să aibă cel mult trei câini la stână, nu vor mai fi protejaţi în cazul unor atacuri ale urşilor.

O crescătoare de animale a povestit, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, cum a decurs un atac al unui urs.

”Ziua la amiaza vine ursul, intra in turma, a luat oaia si o plecat. Ne-a luat porc de 150 kg si atunci ce facem fara caini?! Omul ce poate sa faca, nu se poate apara... copilul s-a bagat sa scoata porcul si a luat lemne si a dat, daca nu veneau cainii, il omora pe baiat. Si atunci ce sa facem fara caini? Nu se poate. Sa vina ei sa stea o saptamana sa vada ce face o namila de urs de 500 kg ce poti sa faci sa nu te atace”, a declarat o crescătoare de animale, la emisiunea ”Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV.

Femeia a explicat că ar fi avut posibilitatea să plece în străinătate, dar nu a vrut să lase, pur şi simplu, totul în urmă.

”Suntem sasi, puteam pleca, aveam acte, dar nu am putut lasa animalele. Nu ne putem desparti. Nu putem de dragostea lor si a tarii. Primarul ne spune 'tu aici nu ai nimic. Tu in Germania, acolo e tara ta. Lucru care ne doar foarte mult. Ca suntem prea batjocoriti si nu mai putem rezista”, a mai spus femeia.

O altă problemă pentru crescători este interzicerea păşunatului pe timpul iernii, chiar dacă vremea permite acest lucru.

”Aceasta meserie e atat de putin rentabila. Subventia a scazut in fiecare an. Nu am primit la timp. A scazut subventia pe teren. Daca ne mai obliga sa tinem si oile in staul e o un lucru care ne va indrepta spre lipsa profitului”, a declarat altă femeie, care se ocupă tot cu creșterea animalelor.

Un crescător de Ciobănești Mioritici a mai explicat, la Realitatea TV, că munca de zeci de ani a pasionaţilor de câini a fost încununată de omologarea, la Milano, a două rase: Ciobănescul Român Mioritic şi Ciobănescul Carpatin.