MENIU

CV-ul care deschide uși: Sfaturi pentru realizarea CV-ului oferite de specialiștii de la Harvard

Universitatea Harvard are cateva sfaturi pentru tinerii aflati in cautarea unui loc de munca - pasi de urmat pentru realizarea unui CV imbatabil si a unei scrisori de intentie inedite. Specialiștii Hipo a centralizat aceste sfaturi in cateva puncte de urmarit in momentul in care decizi sa aplici la job-ul visat.

CV-ul este un document de marketing - spun specialisti in domeniu ca Jane Heifetz - fondatoarea site-ului Right Resumes sau John Lees - un specialist in domeniul consilierii in cariera si autorul cartii Knockout CV. Asa ca trebuie sa stii cum sa “te vinzi” pentru ca angajatorul “sa cumpere”.

1. Fa un inceput puternic

Primele 25-30 de cuvinte sunt cele mai importante din intreg documentul pentru ca reprezinta sansa ta sa ii castigi angajatorului atentia, simpatia si interesul. Conform Harvard Business Review, este indicat sa incepi cu un rezumat al expertizei tale in domeniu - ce stii sa faci, cat de bine stii sa o faci si ce te recomanda. Fii concis, evita cliseele si fa legatura intre abilitatile tale si job-ul oferit de companie. Convinge angajatorul ca esti potrivit pentru acea pozitie.

2. Ordoneaza informatia corect

Ai grija sa nu aglomerezi CV-ul cu informatii care nu sunt relevante pentru job-ul la care aplici. Adaugarea unei sectiuni de “Realizari” imediat dupa introducere va face legatura intre experienta, realizarile tale si cerintele job-ului. Imediat dupa realizari ar trebui sa urmeze experienta profesionala - companiile in care ai lucrat, perioada si proiectele in care ai fost implicat. Nu pune studiile la inceput - doar daca nu ai experienta anterioara - pentru ca nu sunt la fel de relevante ca experienta propriu-zisa pe un post similar. La sectiunea “Aptitudini” - care se regaseste, de obicei, la finalul CV-ului - poti renunta. Daca nu ai convins angajatorul pana la finalul CV-ului ca ai un anume set de competente, poti fi sigur ca nu va ajunge pana la final.

3. Fii selectiv

Este tentat sa adaugi fiecare realizare, fiecare program de internship, fiecare experienta de voluntariat. Poate pentru ca iti da impresia ca cu cat un CV are mai multe randuri, cu atat este mai valoros. Nimic mai eronat! Nu trece nimic din ceea ce nu crezi ca ar putea sa iti obtina job-ul dorit in CV. Pune doar lucruri care au relevanta pentru companie si pentru oportunitatea de cariera la care aplici. Pastreaza hobby-urile sau exemple ale modului in care combini cariera si viata persoana pentru interviu.

4. Impartaseste realizari, nu atributii

Specialistii sunt de parere ca 95% din informatia din CV trebuie sa fie prezentata ca si realizari. Evita exprimarile vagi si foloseste-te de lucruri concrete - cifre, procente, depasirea unor target-uri impuse - pentru a pune in evidenta abilitatile tale manageriale. Nu exagera, insa, cu cifrele. Nu vrei ca CV-ul tau sa arate ca un raport de contabilitate.

5. Fa-l usor de parcurs

Trebuie sa fii concis, dar asta nu inseamna ca trebuie sa inghesui toate informatiile pe o singura pagina, scrisa cu un font minuscul si fara margini sau paragrafe. Un CV ar trebuie sa cuprinda intreaga ta experienta si studiile in 2-3 pagini. Orice depaseste 3 pagini ii arata angajatorului ca nu esti capabil sa prioritizezi, sa rezumi si sa selectezi. Foloseste font-urile clasice - nu prin font-uri sau pozitionarea informatiei vrei sa iesi in evidenta, ci prin continut (doar daca aplici la un job care implica editare de text, foto sau video te poti juca cu aspectul CV-ului). Iar continutul trebuie sa fie usor de parcurs!

6. Accepta ajutor si adapteaza-l

Poate fi dificil sa fii obiectiv atunci cand vine vorba de propria persoana si de realizarile tale - chiar si din punct de vedere profesional. Recomandarile sunt o solutie. Discutiile cu fosti colegi - de studii sau de lucru - se pot dovedi si ele utile. De asemenea, nu uita sa il adaptezi pentru job-ul la care aplici - nu poti avea un CV universal pe care sa il trimiti tuturor companiilor, indiferent de specificul pozitiei dorite.

Mai multe articole despre:
specialişti sfaturi Harvard uşi CV realizare deschide CV-ul