MENIU

Cutremurul din Italia. Bilanţ tragic: 268 de morţi şi 400 de răniţi. MAE: 8 români au murit

<p>Amatrice</p>
<p>Cutremurul din Italia. Bilanţ tragic: 250 de morţi. Surse: 12 rom&acirc;ni au murit</p>
<p>Cutremurul din Italia. Bilanţ tragic: 250 de morţi. Surse: 12 rom&acirc;ni au murit</p>
<p>Cutremurul din Italia. Bilanţ tragic: 250 de morţi. Surse: 12 rom&acirc;ni au murit</p>
<p>De ce a fost cutremurul din Italia at&acirc;t de distructiv? Adevărul pe care nimeni nu &icirc;l spune</p>

Cutremur devastator în centrul Italiei. Bilanț în creștere, de la oră la oră! 268 de persoane au murit și peste 400 au fost rănite. Opt români şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului din Italia, potrivit bilanţului provizoriu al Ministerului Afacerilor Externe. Alţi cinci români sunt răniţi şi 19 daţi dispăruţi. Potrivit unor surse, 12 români ar fi murit în urma cutremurului, 11 femei și un bărbat. Informația vine de la Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia.

UPDATE 18.30: Bilanțul românilor care și-au pierdut viața în tragedia din Italia crește de la șase la opt.

Ministerul Afacerilor Externe anunță că, în urma seismului din Italia survenit la data de 24 august 2016, au fost confirmate încă două decese ale unor cetăţeni români. În prezent, numărul cetățenilor români decedați în urma tragicului eveniment se ridică la 8.

Având în vedere complexitatea acțiunilor necesare pentru gestionarea situației, din dispoziţia ministrului afacerilor externe, o echipă consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a MAE, pregătită să intervină încă de la debutul calamității, se va deplasa, în regim de urgenţă, la Roma, în cursul dimineţii de 27 august 2016, pentru a sprijini demersurile  echipelor mobile ale Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna, aflate deja la faţa locului.

În ceea ce privește semnalările privind cetățenii români dați dispăruți, numărul cazurilor aflate în atenția Ministerului Afacerilor Externe este în prezent de 19. Demersurile pentru identificarea acestora sunt în derulare, verificările efectuându-se în permanentă coordonare cu autoritățile italiene competente.

De asemenea, reprezentanţii Ambasadei României la Roma sunt în permanentă legătură cu unităţile medicale în care sunt internaţi cei 5 cetăţeni români răniţi în urma producerii seismului.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia - (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56,  Consulatul General al României la Bologna - (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

UPDATE 15:00. Încă o replică s-a înregistrat în urmă cu puţin timp, la 14.36 (ora României) în localitatea italiană Amatrice. Cutremurul a avut 3 grade şi a fost înregistrat la o adâncime de 10 km.

Autorităţile italiene au decis să evacueze complet oraşul, după ce mai multe clădiri s-au prăbuşit astăzi.

UPDATE 14.00. Autorităţile italiene au decis să declare ziua de sâmbătă zi de doliu naţional, după seismul de miercuri, din centrul Peninsulei, soldat cu 268 de morţi, relatează La Repubblica.

Tot sâmbătă, la Ascoli Piceno, capitala provinciei Marche, vor avea loc funeralii naţionale pentru victime. La ceremonia organizată la Domul din localitate va lua parte şi preşedintele italian, Sergio Mattarella.

Anunţul a fost făcut de preşedintele regiunii Marche, în cursul unei reuniuni cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Laura Boldrini, şi cu parlamentarii din Marche.

“Ar fi fost un semnal urât, dacă statul nu ar fi decis să organizeze funeralii colective şi solemne pentru victimele cutremurului”, a declarat Boldrini.

27 august, zi doliu naţional în Italia, în urma cutremurului

UPDATE 12.00. Un copil de 11 ani este cel de-al şaselea român din Italia în cazul căruia MAE a confirmat, vineri, decesul, în urma cutremurelor, micuţul fiind găsit, joi seara, sub dărâmături, în timp ce mama lui, găsită mai devreme, a fost operată într-un spital din Rieti, declară preotul Bogdan Gheorghică.

Preotul Bogdan Gheorghică de la Parohia Ortodoxă "Sfântul Proroc Elisei" din Fermo a declarat, vineri, pentru Mediafax, că micuţul de 11 ani este cel de-al şaselea român din Italia în cazul căruia MAE a confirmat decesul, în urma cutremurelor din centrul Italiei.

Copilul a fost găsit mort, joi seara, sub dărâmături, în Amatrice, la aproape 48 de ore de la primul cutremur.

CUTREMUR ITALIA. Cine este şaselea român decedat în Amatrice. Avea doar 11 ani

UPDATE 11.50. Purtător de cuvânt MAE: Patru români din Italia au cerut să li se facă acte. Este posibil ca numărul lor să crească

Ionuţ Vâlcu, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a anunţat că, până acum, patru cetăţeni români din zona afectată de cutremurul din Italia au cerut să li se elibereze acte de identitate în regim de urgenţă, însă este posibil ca numărul lor să crească.

”Până aseară, patru persoane au solicitat acte de identitate, dar este posibil ca numărul să fie deja mai mare, echipa mobilă a amabasadei fiind la faţa locului (...) cei patru au anunţat că vor să se întoarcă în ţară”, a declarat Ionuţ Vâlcu pentru News.ro, adăugând că există posibilitatea ca mai mulţi români să ceară sprijin financiar pentru repatriere.

Vâlcu a anunţat, totodată, că Ministerul de Externe a activat deja contul special destinat pentru costurile repatrierii în ţară a trupurilor cetăţenilor români decedaţi în străinătate.

Deocamdată, MAE nu ştie numărul exact al românilor din taberele de sinistraţi constituite în regiunea afectată de seism. ”Situaţia este mai complicată. Prioritară acum este identificarea celor care au murit, a răniţilor din spitale şi a dispăruţilor”, a explicat Vâlcu. Ministerul ia în calcul posibilitatea ajutorării românilor din zonă, însă deocamdată este prematură o decizie legată de modalitatea acordării acestui ajutor.

UPDATE 11.00. Bilanţul morţilor a crescut la 268 de persoane, anunţă presa italiană.

UPDATE 09.30. Tragicul bilanţ al cutremurul din Italia a ajuns la 267 de persoane decedate, au anunţat autorităţile italiene. De asemenea, potrivit ultimilor informaţii, numărul răniţilor a ajuns la 400.

Dintre persoanele decedate, 207 sunt din Amatrice, 49 din Arquata, iar 11 din Accumoli. 

Aproape 300 de clădiri istorice au fost distruse de cutremurul din Italia

UPDATE 7.55. MAE anunţă într-un comunicat oficial că bilanţul românilor care au murit a ajuns la şase persoane.

"Ministerul Afacerilor Externe anunță cu profund regret că a fost confirmat cel de-al șaselea deces al unui cetățean român, survenit în urma seismului din Italia, și transmite sincere condoleanțe familiilor îndoliate.

 Referitor la cei 5 cetățeni români răniți și internați în spitale din proximitate, medicii curanți au comunicat Ambasadei României la Roma că starea acestora este momentan stabilă, viața nefiindu-le pusă în pericol.

Continuă demersurile pentru identificarea altor 17 cetățeni români dați dispăruți. Verificările în acest sens se efectuează în permanentă coordonare cu autoritățile italiene competente", se arată în comunicatul remis de MAE. 

Asociaţia Românilor din Italia: Sunt 12 morţi şi 9 răniţi, MAE are o procedură strictă 

Procedura de identificare a românilor dispăruți în localitatea italiană Amatrice, lovită de un cutremur devastator miercuri, este ”greoaie” și de lungă durată, a declarat ambasadorul României în Italia, George Bologan, la emisiunea ”Jocuri de Putere” de la Realitatea TV, moderată de Rareș Bogdan. 

Ambasadorul României la Roma: Procedura de identificare a celor pe care-i avem pe listă este greoaie

Italia a declarat stare de urgenţă în regiunile cele mai afectate de cutremurul de miercuri, iar speranţa de a găsi supravieţuitori este din ce în ce mai mică, pe măsură ce trece timpul.

Oraşele cel mai grav afectate de seisme sunt: Amatrice, Arquata, Accumoli şi Pescara del Tronto. Acestea sunt de obicei slab populate, dar în sezonul estival sunt pline de turişti, de aceea numărul persoanelor dispărute este greu de prognozat.

Echipele de salvare au continuat să caute semne de viaţă, sub dărâmături, şi în cea de-a doua noapte de la producerea tragedie, relatează BBC.

Cu toate acestea, eforturile depuse de cei 5.000 de salvatori sunt îngreunate de sutele de replici seismice care au avut loc. 

"Şansele de a găsi oameni în viaţă în aceste condiţii este o provocare", a declarat Lorenzo Botti, un purtător de cuvânt al departamentului de pompieri din regiune, potrivit Mediafax.ro. Oficialul a admis că echipele de salvatori se confruntă cu o cursă contra cronometru.

MAE reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia - (0039) 06 835 233 58 şi (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna - (0039) 051 5872120 şi (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Nou seism în Italia. Panică în Amatrice, unde s-a prăbuşit faţada unei clădiri

Un cutremur de pământ cu magnitudinea 4,3 a provocat joi noi pierderi materiale în Amatrice (regiunea Lazio), una dintre localitățile afectate de seismul cu magnitudinea 6 care a zguduit în noaptea de marți spre miercuri centrul Italiei, relatează EFE.

Noul seism s-a înregistrat la ora locală 14:36 (12:36 GMT), potrivit Institutului italian de geofizică și vulcanologie, și a provocat prăbușirea fațadei unei clădiri situate lângă parcul din Amatrice, unde există un centru temporar de primire pentru voluntarii care participă la operațiunile de salvare.

Altă construcție care riscă să se prăbușească este turnul Bisericii Sf. Augustin, situată în apropiere.

Potrivit Institutului, seismul de miercuri a fost urmat de peste 470 de replici.