MENIU

Cutremurul devastator din Italia. Bilanţ tragic: 291 de morţi. MAE: 11 români au murit, 4 dispăruți

Cutremurul devastator din Italia. Bilanţ tragic: 291 de morţi. MAE: 11 români au murit

Bilanțul tragediei din Italia continuă să crească. 291 de oameni au murit în cutremurul din peninsulă, printre care și 11 români. Luni, trupurile neînsuflețite a șapte români morți în seismul din 24 august vor fi repatriate.

UPDATE 21.20: Ministerul Afacerilor Externe precizează că numărul cazurilor de cetățeni români dispăruți aflate în atenția MAE este în acest moment de 4 persoane. Toate celelalte persoane care figurau inițial ca fiind dispărute au fost identificate de către echipele consulare și sunt în viaţă.

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, i-a vizitat, la spital, pe toți cetățenii români răniți, precum și pe cei din zonele afectate. De asemenea, demnitarul român a participat la ceremonia religioasă oficiată de P.S. Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei pentru victimele tragicelor evenimente și a avut o serie de discuții cu autoritățile locale, mai informează MAE.

Reprezentanţii Ambasadei României la Roma şi ai Consulatului General al României la Bologna sunt în permanentă legătură cu unităţile medicale în care sunt internaţi cei 6 cetăţeni români răniţi.

În urma finalizării tuturor procedurilor specifice, trupurile neînsufleţite a 7 cetăţeni români decedaţi în urma seismului vor fi repatriate, pe cale rutieră, în cursul zilei de luni, 29 august.

Costurile de repatriere a corpurilor neînsuflețite au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de urgență aflat la dispoziția ministerului.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia - (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56,  Consulatul General al României la Bologna - (0039) 051 5872120 și (0039)  051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

UPDATE 15.25. Ministrul pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, aflată în Italia, a anunţat că numărul românilor daţi dispăruţi în urma cutremurului a crescut la 19, deşi o familie formată din 5 persoane despre care nu se ştia nimic a fost găsită în viaţă, aflându-se în vacanţă. Numărul românilor decedaţi rămâne de 11.

Potrivit ultimelor informații, Ministerul Afacerilor Externe anunță cu profund regret că, în urma seismului din Italia survenit la data de 24 august 2016, a fost confirmat decesul a încă unui cetăţean român. În prezent, numărul cetățenilor români decedați în urma tragicului eveniment se ridică la 11.

În ceea ce privește semnalările privind cetățenii români declaraţi dispăruți, numărul cazurilor aflate în atenția Ministerului Afacerilor Externe este, în acest moment, de 14 persoane.

Slujbă la biserica românească din Rieti, duminică, pentru victime. Oficiali români, prezenţi

Trei persoane, care figurau inițial ca fiind dispărute, au fost identificate și sunt în viaţă. Doar una dintre aceste persoane este în prezent internată într-o unitate medicală, starea sa de sănătate fiind stabilă.

 

Luni, 29 august 2016, vor fi repatriate corpurile neînsuflețite a cinci cetățeni români decedați în seismul produs la 24 august a.c.

Cele două transporturi funerare, ale căror costuri au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de Urgență aflat la dispoziția ministerului, vor pleca, în cursul zilei de luni, pe cale rutieră, către țară. 

Scrisoarea unei fetiţe din Amatrice rămasă orfană cutremură planeta: "Dragă Iisus..."

Sâmbătă a fost zi de doliu naţional în Italia

Italia a plâns sâmbătă, în zi de doliul naţional, victimele seismului de miercuri, soldat cu 291 de morţi şi aproximativ 500 de răniţi, relatează La Repubblica. La Monticelli ad Ascoli au avut loc funeralii naţionale pentru 35 dintre cei care şi-au pierdut viaţa sub dărâmături, ceremonie la care au luat parte şeful statului, premierul şi alţi politicieni de rang înalt.

Circa 600 de oameni s-au strâns în faţa sălii de sport unde s-a derulat slujba, pentru a urmări, ceremonia pe ecrane gigantice. Printre ei, reprezentaţi ai Crucii Roşii şi voluntari ai Diocezei Ascoli au împărţit apă.

În sala plină de coroane de flori s-au aflat numeroşi politicieni, printre care preşedintele ţării, Sergio Mattarella, premierul Matteo Renzi şi soţia sa, înlăcrimată, preşedintele Senatului Pietro Grasso, cel al Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini şi vicepreşedintele Parlamentului European David Sassoli.

Românii din Italia sunt supărați pe autoritățile din România. Cer zi de doliu național

Printre invitaţi s-a numărat şi primarul din L’Aquila, Massimo Cialente, al cărui oraş a fost devastat de un seism în urmă cu şapte ani. La intrarea în sală, el l-a îmbrăţişat pe primarul din Arquata del Tronto, Leandro Petrucci.

„Acesta este salutul pe care îl oferă comunitatea noastră celor 35 de victime, dar şi celorlalte. Gândurile noastre se îndreaptă spre Accumoli şi Amatrice, pentru că suntem o singură mare familie”, a spus episcopul de Ascoli Piceno, Giovanni D’Ercole, care a oficiat slujba funerară.

“Să nu vă fie teamă să vă strigaţi suferinţa, dar nu vă pierdeţi curajul. Împreună ne vom reconstrui casele şi bisericile, împreună vom reda viaţă comunităţii noastre, pornind chiar de la tradiţiile noastre şi de la dărâmăturile morţii”, a adăugat el.

Episcopul le-a amintit apoi pe Giorgia şi Giulia, două surori scoase de sub dărâmături, una fără suflare, cealaltă în viaţă. “Numai Giorgia a supravieţuit. Moarte şi viaţă, erau îmbrăţişate”, a spus el.

Pe parcursul ceremoniei, au fost citite numele celor care şi-au pierdut viaţa, în faţa mulţimii cu ochii în lacrimi, scrie news.ro.

Mai multe articole despre:
cutremur Italia seism cutremur Italia