MENIU

Cutremur Târgu Jiu. ISU Gorj spune că face față solicitărilor. Specialist: „Un cutremur sub 6 grade nu are efecte catastrofale”

Locuitorii din orașul Tîrgu Jiu au luat cu asalt telefoanele de urgență pentru a anunța fisuri și căderi ale fațadelor de clădiri după cutremurul de azi de la prânz, de 5,7 grade Richter. 

„Până acum, dispeceratul a primit 20 de apeluri care semnalează apariția unor fisuri sau desprinderea unor fațade. Situația e sub control, au fost chemați colegi de acasă din turele libere pentru a acționa. Suntem pregătiți pentru orice situație de urgență. Echipajele noastre s-au deplasat acolo unde au fost semnalizate cazuri, dar avem și echipe de patrulare. Până acum nu au fost înregistrate victime, ci doar pagube materiale. Vom vedeam cu evoluează situația. Avem echipaje de la toate subunitățile, aproape 25 de echipaje pentru patrulări.

Nu am fost solicitați până acum la instituții de învățământ. Au fost doar două apeluri la doua instituții unde fațada a căzut.

Au fost mai multe apeluri care smenalau fisuri în Târgu Jiu, în aceste cazuri s-a luat legătura cu Inspecția de Stat în Construcții pentru a se face o evaluare dacă sunt probleme. Vom monitoriza situația până când vom constata că nimeni nu mai are nevoie de ajutor”, a declarat reprezentantul ISU Gorj.

Ștefan Marincea, expert, fost angajat la Institutul Geologic Român, spune că un cutremur care ar putea avea implicații mult mai mari ar trebui să aibă peste 7 grade Richter.

„Este un cutremur oarecum neobișnuit, însă nu e un motiv de panică. Istoric, au fost cutremure destule cutremure de 5,5 pe scara Richter. Un cutremur ca acesta nu este cu caracteristici distructive. E vorba de zeci de metri, nu sunte de kilometri. Acolo e o zonă sesimică minoră, deci nu e o zonă obișnuită. Poate să inducă cel mult crăpături în fațada caselor, nu deteriroări ale structurilor de rezistență. Pe harta sesimică a României sunt manifestări documentate după ce în 1935 a fost elaborată scara Richter. Un cutremur sub 6 grade nu are efecte catastrofale. Un hipocenru puțin adânc înseamnă că se resimte mai mult în zona epicentrului, nu și la distanțe mari. Nu cred că se propagă precum cutremure adânci prin undă sesimică. Cutremurul din 1977 s-a resimțit mai mult la București și Zimnicea decât în Focșani. Dar, la cutremurul de azi, Târgu Jiu este cel mai afectat.

Între România și Turcia exista un sistem de patru microplăci sesimice, deci nu se pot imagina conexiuni prin Placa Anatoliană și cele ale Mării Negre. În Turcia, e vorba de cutremure puțin adânci, ce au o cu totul altă manifestare față de cele din Vrancea, unde adâncimile sunt foarte mari”, a declarat Marincea.

Mai multe articole despre:
cutremur tg jiu cutremur romania