MENIU

Cutremur la Kremlin! PUTIN, părăsit de cel mai important „tovarăș” - De ce a rupt relațiile după războiul din Ucraina

Vladimir Putin, părăsit de cel mai vechi om al său - Anatoli Ciubais

Unul dintre cei mai vechi oameni ai lui Putin și considerat unul dintre cei mai importanți reformatori liberali ai Rusiei post-sovietice a demisionat din postul deținut la Kremlin.

Este vorba de Anatoli Ciubais, care a renunţat la postul de reprezentant special al preşedintelui Vladimir Putin pentru relaţii cu organizaţiile internaţionale, potrivit unei surse citate de Reuters, scrie Agerpres. Anatoli Ciubais a părăsit deja teritoriul Federaţiei Ruse.

Informația a fost anunțată inițial de Bloomberg, care notează că plecarea lui Ciubais este din cauza opoziției acestuia față de războiul din Ucraina. Potrivit celor două surse citate de Bloomberg, plecarea-bombă de la Kremlin reprezintă în acest moment cea mai importantă ruptură de Putin după decizia sa de a invada Ucraina.

Demisia de la Kremlin este confirmată și de agenția Kremlinului - TASS, care citează o sursă apropiată de Ciubais.

Ciubais s-ar afla deja în Turcia și nu intenționează să se întoarcă în Rusia, au declarat două surse apropiate lui pentru site-ul de știri RBC, potrivit The Moscow Times, care citează Bloomberg.

Până în prezent nu a existat aproape nicio opoziție publică a elitei politice ruse față de invazia Ucrainei, operată de Putin de o lună deja. Președintele rus i-a catalogat deja pe cei care se opun războiului din Ucraina drept „trădători și ticăloși”.

Ciubais a fost reprezentantul pe probleme climatice al  Kremlinului și a încercat să facă Rusia să adopte mai multe politici legate de mediu împotriva opoziției interne acerbe, a unui puternic lobby energetic și a unui președinte care a pus la îndoială politicile în materie de schimbări climatice.

Anatoli Ciubais s-a remarcat de la începutul anilor 1990, considerat arhitectul privatizării Rusiei și a tranziției spre o economie de piață. El este cel care l-a adus pe Putin la Kremlin, oferindu-i primul său loc de muncă la Moscova, mai scrie Bloomberg. Ciubais a reușit să rămână în grațiile lui Putin peste două decenii, în timp ce multe alte personaje importante din epoca lui Boris Elțin au fost îndepărtate din prima linie.