MENIU

Cutremur în Turcia - Țara a fost lovită de un nou seism puternic - Ce magnitudine s-a înregistrat

Cutremur in Turcia

Turcia a fost lovită marți dimineață de un nou cutremur. Magnitudinea seismului a fost inițial înregistrată la 5.7 grade pe scara Richter.

Cutremur în Turcia, înregistrat marți, 25 iulie. Seismul a fost măsurat ca având 5.7 grade pe scara richter după primele informații.

Turcia este o țară situată într-o zonă seismică activă, unde se întâlnesc mai multe plăci tectonice. La începutul anului, Turcia a fost zguduită de două cutremure majore, care au provocat moartea a mii de oameni și distrugerea a sute de mii de clădiri.

Primul cutremur a avut loc în 6 februarie, la ora 04:17, și a avut o magnitudine de 7,8. Epicentrul său a fost în apropiere de orașul Gaziantep, în sud-estul Turciei, la o adâncime de 24 de kilometri. Acesta a fost urmat de un alt seism cu magnitudinea 7,6 câteva ore mai târziu. Cutremurele au afectat 11 provincii ale Turciei, dar și nord-vestul Siriei, unde au murit peste 200 de persoane. Bilanțul total al victimelor în Turcia a fost de aproape 46.000 de morți și 105.000 de răniți.

Al doilea cutremur a avut loc în 14 februarie, la ora 12:37, și a avut o magnitudine de 7,5. Epicentrul său a fost tot în apropiere de Gaziantep, la o adâncime de 20 de kilometri. Acesta a fost resimțit și în alte țări vecine, cum ar fi Armenia, Georgia, Irak și Iran. Cutremurul a provocat prăbușirea a peste 214.000 de clădiri în Turcia, inclusiv spitale și școli. Numărul morților în Turcia a fost estimat la peste 750, iar cel al răniților la peste 2300.

Cutremurele au declanșat o criză umanitară în Turcia și Siria, unde milioane de oameni au rămas fără adăpost, apă, electricitate și alimente. Autoritățile turce au solicitat ajutor internațional pentru a face față situației. Mai multe țări, inclusiv România, au trimis echipe de salvare, medicamente, corturi și alte bunuri de primă necesitate. De asemenea, au fost organizate campanii de donații și colecte de sânge pentru a sprijini victimele cutremurelor.

 

Mai multe articole despre:
cutremur turcia